Homomiesten verenluovutuskieltoa ehdotetaan lyhennettäväksi – myös seksin ostajien ja myyjien verenluovutus ehkä helpottuu

25:13
Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten verenluovutus vaikuttaa luovuttajaan.

Jatkossa miesten välinen seksi johtaisi vain neljän kuukauden verenluovutuskieltoon, jos uudistukset tehdään suunnitellusti, Fimean ylitarkastaja Anu Puomila kertoo MTV Uutisille.

Fimea kokousti asiantuntijoiden kanssa alkuviikosta, ja siellä konsensus oli, että miesten välisestä seksistä seuraavaa karenssia voisi lyhentää vuodesta neljän kuukauden mittaiseksi.

Heterosuhteissa neljän kuukauden luovutuskielto seuraa vain seksistä uuden partnerin kanssa. Miesten välisessä seksissä luovutuskielto koskisi kuitenkin myös pysyvää kumppania.

Luovutusmääräyksiä voidaan muuttaa muidenkin osalta

Puomilan mukaan asia esitellään lähiviikkoina Fimean johtoryhmässä, joka käynnistää asian valmistelun. Määräysluonnos menee sen jälkeen vielä lausuntokierrokselle.

Puomila pitää mahdollisena, että pohdintaan tulee myös seksityöntekijöiden ja seksipalveluiden ostajien luovutuskiellon pituus. Nykyään se on miesten välisen seksistä annettavan luovutuskiellon tapaan vuoden mittainen.

– On mahdollista, että näiden ryhmien luovutuskieltoa lyhennetään, Puomila sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja