"Homma on aivan hanurista"

Kieli muuttuu aikojen saatossa, ja kehitys on luonnollista. Mutta mistä johtuu, että sanat kuten "hanuri" ovat saaneet täysin uuden merkityksen?

Hanuri-sanaa käytetään nykyään täysin toisenlaisessa yhteydessä. Ilmaisu "iso hanuri" viittaa suurikokoiseen takapuoleen. Kun hommat menevät epätoivotulla tavalla, asian voi ilmaista sanomalla vaikka "tämä on aivan hanurista".

Miksi sanat muuttuvat ja saavat uuden merkityksen tällä tavalla? Siksi, että kieli elää ja kehittyy kaiken aikaa.

− Uusi tekniikka tuottaa valtavasti uusia sanoja. Myös vanha sana voi saada uuden merkityksen. Usein mennään konkreettisesta abstraktimpaan, Kielitoimisto kertoo.

Uusi merkitys on löytynyt muun muassa monelle maanviljelykulttuurista tutulle sanalle. Kielitoimistolla on kertoa esimerkkejä.

− Pohtia tarkoitti 1970-luvulla jyvien irrottamista viljasta. Riihestä on tullut aivoriihi.

Osa uudissanoista saattaa myös kadota käytöstä hetken päästä. 1970−80-luvuilla sana "ampumarata" tarkoitti paikkaa, jossa oli helppo iskeä itselleen seuralainen.

− Hanurin kohdalla taas tulee muistaa, että harmonikka ja hanuri ovat olleet pitkään sanoina synonyymeja. Jossain vaiheessa hanuri sai uusia käyttötapoja.

Hanurit soimaan!

Veikko Ahvenainen ei osaa sanoa, mitä mieltä hän on hanuri-sanan nykykäytöstä. Hanuri on sanana kansanomainen, ja myös ammattilainen itse on käyttänyt sitä.

− Olen sovittanut kolmen vuoden ajan ikivihreitä kappaleita harmonikalle. Warner julkaisee niistä vihkoja. Annoin yhden vihkon nimeksi "Hanurit soimaan". Warnerilta ehdotettiin, että tässä yhteydessä olisi syytä vaihtaa hanuri harmonikaksi, Ahvenainen kertoo huvittuneena.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat