Hometta kylpyhuoneessa

Asun tasan vuosi sitten valmistuneen kerrostalon toisessa kerroksessa. Jo alusta asti on talossa ollut ongelmia ilmanvaihdon kanssa, mutta viat on korjattu kuntoon, viimeistään nyt takuutarkastuksien yhteydessä. Kylpyhuoneessani askarruttaa silti lattiapinnoille muodostuva vaaleanpunainen "lima", joka ilmaantuu esim. suihkun jälkeen. Luulen että aine tulee suihkun vieressä olevan wc-pöntön alareunasta, jossa tiivisteet eivät näytä olevan aivan pitävät. Ainetta on kertynyt myös lattiakaivon kanteen. Voiko aine olla hometta?

Nyt kuulostaa siltä, että pesuhuoneesi on homeenviljelylaitos eikä niinkään puhdistautumista varten rakennettu tila. Punaruskea itiökasvusto lähtee yleensä kasvamaan jo muutaman viikon siivoamatta jättämisen jälkeen. Tietenkin kosteusrasituksesta riippuen. Kuntosalilla ongelma näkyy jo muutamassa päivässä, jos siivooja sairastuu.

Ongelma muodostuu näin: sinä käyt suihkussa ja jätät kuivaamatta seinät ja lattiat. Ihostasi irtoaa hilsettä joka imeytyy laatan saumoihin ja jää kiinni lattiaan ja seiniin roiskevesialueelle. Sama ongelma esiintyy myös muovimatolla pinnoitetussa pesuhuoneessa.

Tuntemillemme noin 30 000 eri itiölajikkeelle paras kasvualusta on pH-arvoltaan noin 4 - 7 eli juuri sitä samaa luokkaa kuin iholla on. Nyt kuivaamaton kosteus ja toimimaton ilmanvaihto antavat oman lisänsä kasvun käyntiinlähdölle. Kun siihen lisätään vielä sopiva lämpötila, on homeenviljelylaitos kunnossa.

Mitä harvemmin pesuhuonettasi siivoat, sen enemmän annat kasvustolle ravinteita. Pese pesutilasi tehokkaalla, desinfioivalla, mieluiten kloriittipitoisella pesuaineella ja ota se tavaksesi viikoittain, jo ennen kuin punaruskea itiökasvusto pääsee nostamaan päätään. Kuivaa jokaisen suihkussa käynnin jälkeen irtopisarat sekä seiniltä, että lattialta pois, vaadi ilmanvaihdon kunnostamista ja takaan, että ongelmasi ovat historiaa.

Lue myös:

    Uusimmat