Mainos

Homeongelmia kiinteistönhoidon laiminlyönneistä

Rakennusvirheet ovat vain osasyy rakennusten homeongelmiin. Vääränlainen kiinteistöjen hoito voi aiheuttaa homeongelmia tai ainakin sisäilmaongelmia.

Rakennusten sisäilmaongelmat saattavat syntyä jo siitä, ettei tiloille ole käyttöä. Tällöin kiinteistöjen hoito jätetään helposti väliin. Helsingin seurakuntayhtymälle pulmallinen tilanne on tuttu ja siihen on puututtu.

– Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöhuollossa on kiinnitetty enenevässä määrin huomiota lämmityksen ja ilmastoinnin ylläpitoon silloinkin, kun kiinteistö on tyhjillään, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

Seurakuntayhtymällä on yli 200 kiinteistöä, joista valtaosa on julkisessa käytössä. Sisäilmaongelmat ovat tuttuja, mutta  eivät kuitenkaan  kovin yleisiä. 

Painovoimavetoinen ilmastointi ei riitä

Julkisten rakennusten haasteena on usein ikä. Vanhoissa rakennuksissa ilmastointi toimii painovoimalla ja on siten tehottomampaa kuin koneellinen ilmastointi.

Koneellisen ilmastoinnin järjestelmät vaativat kehittämistä, jotta niitä voidaan pitää aina päällä.

- Me pyrimme siihen, että tiloissa, jotka ovat tyhjillään esimerkiksi viikonloppuisin, on aina peruslämmitys  ja ilmastointi päällä. Säästösyistä niitä ei tietenkään pidetä päällä täydellä teholla, tähdentää Heinonen.

Väistötiloista ei suuria ongelmia

Remontit kuuluvat kiinteistöjen elinkaareen, vaikkei home- ja sisäilmaongelmia olisikaan. Väistötilojen haku on arkea seurakunnissakin.

- Meillä ei ole niin suurta ongelmaa kuin esimerkiksi kuntien opetustoimella. Väistötiloja meilläkin kyllä etsitään tämän tästä, kertoo Heinonen.

Koulun remontissa  väistötilat joudutaan hankkimaan sadoille oppilaille. Jos taas kirkko menee remonttiin, voidaan seurakuntalaiset ohjata helposti muualle - Helsingissä on 37 kirkkoa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.