Mainos

Homekoulun oppilaiden piina jatkuu – väliaikaisparakit eivät valmistu lukukauden alkuun

Lahtelaisen Launeen koulun väliaikaiset parakkirakennukset eivät valmistu syyslukukauden alkuun mennessä. Lukukautta ei kuitenkaan haluta aloittaa Launeella lokakuun alussa käyttökieltoon menevässä koulurakennuksessa.

Lahden tilakeskuksen projektipäällikkö Tomi Tenhusen mukaan on realistista odottaa parakkirakennusten valmistuvan syyskuun loppuun mennessä. Rakennuttajalle päätös uuden parakkikoulun rakentamisesta tuli kesäkuun alussa.

– Ajankohtaan nähden työt ovat edenneet hyvin ja olemme mielestäni olleet varsin nopeita. Lomakauden alusta huolimatta olemme onnistuneet saamaan niin konekalustoa kuin tekijöitäkin, Tenhunen kertoo.

Koulussa opiskelevien lasten vanhemmat osasivat jo odottaa tietoa uusien tilojen valmistumisen venyvän lukukauden alkua myöhemmäksi. Syyksi vanhemmat näkevät Lahden kaupungin päätöksenteon viivyttelyn.

– Kuulostaa kyllä odotetulta, koska sitä vartenhan me lähdettiin jo silloin alkukeväästä vaatimaan päätöstä väistötiloista pikaisesti. Kaupungilla oli tiedossa, että pohjatöiden rakentaminen tulee viemään useita kuukausia ja ihan tässä viivyteltiin päätöksen teossa, vanhempien edustajana asiaa aktiivisesti seurannut Minni Salminen sanoo.

Uusi lakko?

Seuraavaksi Lahdessa aiotaan kartoittaa vanhempien mielipiteitä siitä, miten asian suhteen tullaan toimimaan.

– Meille ei ole vielä ehdotettu vaihtoehtoa, vaan meille on sanottua että väistötilat tulevat tai korjattuihin tiloihin oppilaat menevät. Emme ole vielä asiasta laajemmin vanhempien kanssa keskustelleet, mutta epäilen vahvasti, että ei opettajat tai oppilaat eivät noihin vanhoihin, korjaamattomiin, epäterveisiin tiloihin tule enää menemään.

– Jos käyttökielto alkaa lokakuun alussa, niin minkä ihmeen takia ne tilat olisi muka käyttökelpoisia nyt syksyllä kahden kuukauden ajan, Minni Salminen kysyy.

Salminen uskoo, että kaupunki pystyy kuitenkin järjestämään jonkinlaiset tilat tai kotikoulu -tyyppisen ratkaisun ennen uusien parakkeja valmistumista. Parakkirakennukset rakentuvat yli sadasta moduulista, jotka muodostavat valmistuessaan 25 luokkaa.

Periksi ei anneta

Salmisen mukaan taistelu lasten edusta on ottanut koville, mutta luovutus ei tule kysymykseenkään.

– Se täytyy myöntää, että se ihminen mikä minä ja moni muu vanhempi oltiin alkukeväällä, niin ihan samoja ihmisiä ei enää olla. Silmät ovat auenneet ja laput on kyllä pudonneet silmien edestä siitä kaikesta byrokratiasta ja politiikasta sekä kulissien takana tapahtuvista asioista johtuen.

– Vaikka rankkaa on, niin taistelu on niin tärkeän asian vuoksi, että ei tässä periksi anneta ennen kuin lapset saavat heille lain mukaisesti kuuluvat tilat. Ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, Salminen jatkaa.

Launeen koulun taistelu kaupungin päättäjiä vastaan nousi keväällä laajasti otsikoihin, kun lasten vanhemmat päättivät oppilaiden menevän lakkoon, mikäli uusia opetustiloja ei saada. Tapaus on yksi sadoista Suomessa kouluista, joka kärsii kosteusongelmista. Lahtelaisetkin ovatkin saaneet paljon yhteydenottoja eri puolilta Suomea.

– Tiedän, että ei tosiaankaan olla ainoita, jotka on tässä surkeassa tilanteessa. On pyydetty apua ja neuvoja läpi Suomen, että miten nämä kaupungin päättäjät sais heräämään tähän lasten ja koulu- ja päiväkotihenkilökunnan hätään, Minni Salminen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.