Mainos

Hollanti kaavailee kuolinapua terveille ihmisille – "Jos elämä on eletty, ihmisen pitäisi antaa kuolla"

Hollannissa hallitus pohtii uutta lakia, joka mahdollistaisi kuolinavun täysin terveille ihmisille. Tarkoitus olisi sallia eutanasia sellaisille vanhoille ihmisille, jotka katsovat, että he ovat eläneet riittävän pitkään.

"Jos ihminen on pitkän harkinnan jälkeen päätynyt johtopäätökseen, että elämä on eletty, hänen pitäisi saada tiukoin ehdoin päättää elämänsä kunniallisesti", Hollannin terveys- ja oikeusministerit sanoivat yhteisessä kannanotossaan. Kyseinen kannanotto luettiin parlamentille keskiviikkona.

Ministerit eivät täsmentäneet, minkä ikäisiä laissa pidettäisiin "vanhoina". Kuolinapua voitaisiin antaa ihmisille, jotka "eivät enää näe tarkoitusta elämälleen, tuntevat että ovat menettäneet itsenäisyytensä tai ovat eristyksissä ja yksinäisiä esimerkiksi sen takia, että ovat menettäneet läheisensä".

Lakiehdotuksessa korostetaan, että tällaiset ihmiset tarvitsevat elämänsä päättämiseen apua. Kyse on siis kuolinavusta eli eutanasiasta.

Nykyistä eutanasialakia tulkitaan väljästi

Hollannissa ja Belgiassa eutanasia laillistettiin vuonna 2002. Nykyisen lain mukaan kuolinapua voidaan antaa kahden lääkärin suosituksesta silloin, kun potilas on yleensä parantumattomasti sairas. Lait on kuitenkin kirjoitettu sen verran väljästi, että niitä on tulkittu välillä hyvinkin vapaamuotoisesti.

Esimerkiksi viime keväänä 20-vuotiaan naisen sallittiin vastaanottaa kuolinapua. Häntä oli hyväksikäytetty seksuaalisesti lapsena ja lääkärien mukaan nainen kärsi post-traumaattisesta stressistä, jota ei voinut parantaa.

Eniten keskustelua on herättänyt 12-18-vuotiaiden parantumattomasti sairaiden kuolinapu. Myös dementian on katsottu aiheuttavan niin paljon kärsimystä, että kuolinapua on voitu antaa.

Yleensä kuolinapua annetaan syöpäpotilaille

Viime vuonna Hollannissa annettiin kuolinapua 5516 ihmiselle. Tämä on lähes neljä prosenttia kaikista kuolleista. Noin 70 prosentilla kuolinapua saaneista oli syöpä.

Hollannin pääministeri Mark Rutte toivoo, että lakiluonnos saadaan valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä. Tarkoitus on ensin keskustella lääkärien ja eettisten asiantuntijoiden kanssa.

Populistipoliitikko Geert Wilders ei kannata lakiehdotusta. Hänen mielestään hollantilainen suvaitsevaisuus on mennyt liian pitkälle. Hän viittaa sekä maahanmuuttoon että eutanasiaan.

– Emme voi sallia, että huolenpitoa tarvitsevat tai yksinäiset ihmiset toimitetaan kuolinavun äärelle, Wilders sanoi Volkskrant-sanomalehdelle.

– Yksinäisyyttä vastaan täytyy taistella. Meidän pitää olla kunniallisia ja keskittyä vanhojen ihmisten huolenpitoon, se on paras vaihtoehto.

Myös kristityt ryhmät vastustavat lakiehdotusta. Heidän mukaansa uusi laki kannustaisi "valtion ohjailemiin murhiin".

– On myytti, että kyseessä olisi yksilöllinen valinta, sillä tällainen vaikuttaa myös perheeseen, yhteisöön, terveydenhuoltoa antaviin ihmisiin ja lopulta koko yhteiskuntaan, kristillisen puolueen johtaja Gert-Jan Segers sanoi Volkskrantille.

Lähteet: AFP, New York Times, Daily Mail 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.