Hollannin umts-huutokauppa odotettua vaisumpi

Hollannin 13 päivää kestänyt huutokauppa kolmannen sukupolven matkapuhelintoimiluvista eli umts-toimiluvista päättyi eilen. Huutokaupalla saatiin lopulta kerättyä valtion kassaan noin 5,9 miljardia guldenia eli noin 15,9 miljardia markkaa.

Wap-puhelin

Hollannin valtionvarainministeri Gerrit Zalm odotti vielä huhtikuussa valtion saavan huutokaupasta 20 miljardia guldenia eli yli 50 miljardia markkaa. Valtion saama summa jäi odotettua pienemmäksi, koska huutokauppaan osallistuminen oli vaisua. Huutokaupassa oli jaossa viisi toimilupaa ja niistä kilpaili kuusi ostajaehdokasta.

Hollantilainen puhelinoperaattori Libertel kertoi eilen maksaneensa 4,2 miljardia markkaa suurimmasta huutokaupatusta luvasta eli A-lisenssistä. Libertelin omistaa 70-prosenttisesti brittiyritys Vodafone Airtouch. KPN Mobile osti B-lisenssin 16 miljoonaa markkaa Libertelin A-lisenssiä halvemmalla. Dutchtone, Telfort sekä 3G Blue voittivat huutokilpailun kapasiteetiltaan pienemmistä C-, D- ja E-lisensseistä.

3G Blue -konsortion takana ovat Deutsche Telecom sekä hollantilainen Ben. Ainoa loppukierroksille jatkanut ostajaehdokas, joka ei saanut lisenssiä oli VersaTel. Kaikki toimiluvan voittaneet ostajaehdokkaat toimivat jo entuudestaan puhelinoperaattoreina Hollannissa.

Kilpailijoiden välille ehti syntyä kärhämääkin, kun VersaTel väitti, että Telfort puuttui sen huutamiseen. Lupaa vaille jääneen yhtiön mukaan Telfort uhkasi ryhtyä oikeustoimiin, jos VersaTel tarjoaa enemmän kuin se Telfortin mielestä pystyy maksamaan. Nyt VersaTel uhkaa oikeudella Hollannin hallitusta, joka ei ryhtynyt toimiin Telfortia vastaan. VersaTelin mukaan tilanne johti siihen, että yhtiön oli pakko vetäytyä huutokaupasta.
Hollanti on toinen maa Euroopassa, joka myi umts-lupansa huutokaupalla. Britannian hallitus haali huhtikuussa päättyneessä kisassa yli 210 miljardia markkaa. Seuraavaksi luvat tulevat huutokauppaan Saksassa. Heinäkuun lopussa alkavasta kilpahuudosta odotetaan yli 300 miljardin markan pottia. Italia, Slovenia ja Belgia suunnittelevat niin ikään lupiensa huutokauppaamista. Suomi jakoi lupansa ilman tarjouskilpailua maaliskuussa, ja Ruotsi aikoo periä luvistaan vain nimelliset korvaukset.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat