Mainos

HOK-Elannon kiinteistöjohtaja teki oudon talokaupan

Tuusulaan suunnitellun Prisman tonttikaupan taustalta paljastuu poikkeuksellinen kuvio. Helmikuussa 2007 Helsingin Osuuskauppa Elanto osti tulevalle Prismalle tontin, jonka myyjänä oli kuntapäättäjä ja kansanedustaja Juhani Sjöblom veljineen. Kauppahinta oli miljoona euroa.

Tonttikauppaa neuvottelemassa ollut HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jari Leivo myi heti seuraavana päivänä perheensä omakotitalon Sjöblomien perheyritykselle hyvällä hinnalla - 650 000 eurolla.

Kun perheyritys Seepsula Oy puolestaan myi Tuusulassa sijaitsevan talon viime syksynä Sjöblomin lähisukulaiselle, kauppahinta oli selvästi alempi eli 485 000 euroa.

Sjöblom myöntää, että hän neuvotteli samanaikaisesti Leivon kanssa sekä Prisman tontista että omakotitalon ostamisesta. Hänen mukaansa tontti- ja talokaupat eivät kuitenkaan liity millään tavalla toisiinsa.

- Meillä oli silloin tarve tällä alueella sijaitsevalle talolle, Sjöblom selittää.

Sjöblom kiistää, että talosta olisi maksettu ylihintaa osuuskaupan kiinteistöjohtajalle. Hänen mukaansa kaikki kauppahinnat perustuivat välittäjältä saatuun hinta-arvioon. Viime syksyn alhaisempi kauppahinta selittyy hänen mukaansa sillä, että asuntojen hinnat "romahtivat" 2000-luvun loppupuolella Tuusulassa.

Kiinteistöjohtaja: En päättänyt Prisman tontista

Viime viikolla HOK-Elannosta irtisanoutuneen Leivon mukaan tonttikaupan ja talokaupan osuminen peräkkäisille päiville oli puhdas sattuma.

- Talomme oli monta kuukautta hiljaisessa myynnissä. Tarjosin sitä useille eri tahoille, mutta kiinnostusta ei ollut. Tieto tästä ostajasta tuli lopulta vinkkinä kiinteistövälittäjältä.

Osapuolet kuitenkin sopivat kaupasta keskenään eikä kiinteistövälittäjän kanssa tehty toimeksiantoa.

Leivo sanoo talon kauppahinnan olevan sama kuin kiinteistövälittäjän antama hinta-arvio. Asiaa on vaikea tarkentaa välittäjältä, koska Leivo ei enää muista hänen nimeään tai toimistoaan. Tietoa ei löydy myöskään Juhani Sjöblomilta, jonka mukaan "nämä ovat yksityisoikeudellisia asioita".

Leivo korostaa, että Prisman tontin suhteen hän oli vain neuvottelemassa kaupasta eikä osallistunut varsinaiseen päätöksentekoon.

- On hyvä huomata, että Prisman tontti oli ja on edelleen HOK-Elannolle erittäin edullinen. Tämä on minun ja myös osuuskunnan hallituksen arvio.

HOK-Elannon toimitusjohtaja: Olen yllättynyt

Leivo sanoo informoineensa työnantajaansa talokaupasta etukäteen. Hän tarkentaa vielä myöhemmin puhelinhaastattelun jälkeen, että HOK-Elannon sisäinen tarkastus tutki talokaupat kesällä 2007 ja totesi ne asiallisiksi.

HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi sanoo koko talokaupan tulevan hänelle yllätyksenä. Niemi aloitti tehtävässään vasta kesällä 2007.

- Tämä ei kyllä näytä hyvältä. Asia on minulle vieras ja minun täytyy nyt perehtyä siihen.

Jari Leivo ilmoitti irtisanoutumisesta HOK-Elannolle viime viikolla. Hänen mukaansa ero ei liity millään tavalla vanhoihin talokauppoihin, vaan siihen, että hän on ryhtymässä yrittäjäksi.

Sjöblom puolestaan lopetti kansanedustajana 2007. Sittemmin hän on jättänyt myös kunnallispolitiikan.

Prismaa Tuusulan kirkonkylässä sijaitsevalla tontilla ei ole vieläkään, koska kaavoitus ei ole kunnassa edennyt osuuskaupan toivomalla tavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.