Hoitajien palkkakiistaan syntyi sopu – kaikki työtaistelutoimet päättyvät välittömästi, hoitajien palkat nousevat

3:21
Seitsemän uutiset: Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen haastattelussa sovun syntymisen jälkeen.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ja työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT hyväksyivät hoitajien palkkakiistaan annetun sovintoehdotuksen.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran mukaan kaikki työtaistelutoimet päättyvät välittömästi ja myös joukkoirtisanoutumisten valmistelut päättyvät. 

– On sovittu siitä, miten ja minkälaisella aikataululla uusien hyvinvointialueiden palkkojen yhteensovittaminen ja palkkausjärjestelmän kehittäminen tehdään.

Lisäksi maksetaan koronakertapalkkio.

– Keväällä 2020 valmiuslain aikana koronapotilaita hoitaneille hoitajille maksetaan kertapalkkio, joka maksetaan ensi maaliskuussa ja sen suuruus on 600 euroa, Sajavaara kertoo. 

Joukossa on lisäksi muutamia työelämään ja työoloihin liittyviä kysymyksiä, joita on ratkottu yhdessä osapuolten kanssa. 

"Takana pitkä ja vaikea neuvottelu"

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen on huojentunut sopimuksen syntymiseen. 

– Takana on erittäin pitkä ja vaikea neuvottelu. Olennaista on se, että se perustuu sovittelulautakunnan tekemään sovintoehdotukseen ja nyt olemme tiettyjä asioita neuvotelleet valtakunnansovittelijan johdolla.

– Kykenimme sopimaan hyvinvointialueiden palkkojen yhteensovittamisesta ja siitä, millä tavalla ja minä vuosina se toteutetaan, niin se oli ratkaisun ydinkohta. 

Hoitajien palkat nousevat

Hoitajajärjestöjen tiedotteen mukaan ratkaisu johtaa siihen, että lähihoitajan tehtäväkohtaisen palkan keskiarvo nousee 2 255 eurosta yli 2 600 euroon. Sairaanhoitajan tehtäväkohtaisen palkan keskiarvo tulee nousemaan 2 625 eurosta yli 3 000 euroon. 

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola pitävät tulosta hyvänä.

– On hyvä, että pitkän ja vaikean rupeaman jälkeen sopimus viimein syntyi. Ratkaisua voi kuvailla pelastusrenkaaksi sote-alan kriisiin, mutta kuivalle maalle pääseminen edellyttää tulevina vuosina edelleen merkittäviä valtiovallan ja työantajan lisäpanostuksia sote-sektorille, toteavat puheenjohtajat.

Parannuksia hoitajien työhyvinvointiin

Ratkaisu sisältää useita työhyvinvointia ja palautumista edistäviä parannuksia kuten arkipyhä kokonaisena vapaapäivänä, vuosilomaoikeus myös arkipyhinä sekä ns. joutuisan ruokailun käytäntö yleistyöaikamuodossa kuten lääkäreillä.

Lisäksi sovittiin ensimmäistä kertaa erityisesti sote-alalle alakohtainen työryhmä kehittämään työhyvinvointia, työolojen parannuksia ja johtamista.

Ratkaisulla myös poistetaan työnantajilta mahdollisuus asettaa rekrytointikieltoja, jotka ovat viime aikoina estäneet yksittäisten hoitajien palkkakehitystä ja vapaata liikkumista työsuhteesta toiseen.

– Kierros oli hankala ja raskas monella tavoin. Työnantajien ja päättäjien suhtautuminen hoitajiin ja pakkotyölaki eivät varmaan unohdu kovin helposti, arvelevat Rytkönen ja Paavola.

30:23
MTV Uutiset Live seurasi suorassa lähetyksessä, kun hoitajien palkkakiista ratkesi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja