Suora lähetys juuri nyt: Ratkeaako hoitajien palkkakiista?

Live-ankkuri-Teresa LIVE
JUURI NYT: Syntyykö sopu?

Hoitajien työkiista saattaa ratketa tänään, kun osapuolet KT, Tehy ja Super antavat vastauksensa valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotukseen. MTV Uutiset Live on paikalla kello 17.45 alkaen.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara antoi eilen sovintoehdotuksen kunta-alan työkiistassa.

Työkiistan osapuolet eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä hoitajajärjestöt Tehy ja Super antavat vastauksensa tänään kello 18 mennessä. Työkiista ratkeaa, jos osapuolet hyväksyvät sovintoehdotuksen.

Ehdotuksen sisällöstä ei kerrota julkisuuteen ennen kuin osapuolet ovat antaneet vastauksensa.

MTV Uutiset on paikalla valtakunnansovittelijan toimistolla.

Tehy ja Super vaativat muuta kunta-alaa suurempia palkankorotuksia

Hoitajien työkiistaa on ratkottu keväästä lähtien.

Muu kunta-ala pääsi sopimuksen jo kesäkuussa, kun muassa opettajia edustava Juko, muun muassa ravitsemus- ja kiinteistöalan työntekijöitä edustava Jau sekä kuntatyönantajia edustava KT hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

Sopimuksen mukaan kunta-alan palkat nousevat tänä vuonna kaksi prosenttia ja seuraavina vuosina vähintään vientialojen palkankorotusten verran. 

Lisäksi sopimukseen kuuluu puolen prosentin niin kutsuttu järjestelyerä tälle vuodelle sekä ensi vuodesta lähtien viisi vuotinen palkkaohjelma, joka nostaa palkkoja 0,8-1,2 prosenttia vuodessa. 

Tehy ja Super hylkäsivät sovintoehdotuksen, sillä ne vaativat muita suurempia palkankorotuksia. Hoitajajärjestöt vaativat tavanomaisten sopimuskorotusten päälle 3,6 prosentin korotuksia palkkoihin vuosittain viiden vuoden ajan.

Vaikka sopua Tehyn, Superin ja KT:n välillä ei syntyisi, henkilöstön yhdenvertaisen ja tasapuolisen kohtelun vuoksi Tehyn ja Super jäsenet saavat kuitenkin samat palkankorotukset kuin muutkin kunta-alan työntekijät.

Muu kunta-ala puolestaan on kirjannut sopimukseen, että jos hoitajajärjestöt saavat muita korkeammat palkankorotukset, vastaavien ratkaisujen eli palkankorotusta ulottamisesta koko kunta-alalle neuvotellaan. 

Kunta-alan sopimusten piirissä on noin 425 tuhatta palkansaajaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja