Hoitajaa syytetään päihdepalvelun asukkaan kuolemasta – hoitaja ei hälyttänyt apua tunteihin ja asukas kuoli myöhemmin sairaalassa

Syytetty sanoo, että ambulanssin saaminen päihdelaitokselle ei automaattisesti onnistu pelkällä hoitajan ilmoituksella.

Syyttäjä vaatii hoitajalle ehdollista vankeutta päihdepalvelussa tapahtuneen kuolemantapauksen takia. Epäillyt rikokset tapahtuivat Vaasassa vuonna 2018. Oikeudenkäynti asiassa alkoi torstaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan syytetty löysi asukkaan vessan lattialle tuupertuneena kello 11.20 aikaan. Asukkaan hengitys oli syyttäjän mukaan raskasta ja rohisevaa ja hänen tajunnantasonsa oli matala.

Hoitaja oli syyttäjän mukaan poistunut huoneesta, mutta palannut muutaman kerran katsomaan asukasta. Kun asukkaan tila ei ollut muuttunut, hoitaja soitti hätäkeskukseen noin kello 15.30. Asukas vietiin ambulanssilla sairaalaan. Hän ei enää palannut tajuihinsa, vaan kuoli sairaalassa noin kahden viikon kuluttua. Kuolinsyy oli haastehakemuksen mukaan myrkytystila.

Syyttäjä katsoo hoitajan syyllistyneen asiassa heitteillepanoon ja kuolemantuottamukseen. Syyttäjän mukaan hoitaja aiheutti asiakkaan kuoleman huolimattomuudellaan.

Puolustus: Kuolema ei johtunut laiminlyönnistä

Syytetty kiistää syytteen. Oikeudelle toimittamassaan vastauksessa hän kertoo kääntäneensä asiakkaan kylkiasentoon, koska työnantajan ohjeistuksen mukaan asukkaita ei saa yksin nostaa. Asukkaan kunto ja olemus vastasivat syytetyn mukaan humalaa.

Hoitaja sanoo käyneensä katsomassa asukasta muutaman kerran ja arvelleensa tämän tilan johtuneen kiljun juomisesta. Kun tilanne ei muuttunut, hän soitti hätäkeskukseen, ja ambulanssi tuli paikalle noin vartissa.

Vastauksessa otetaan kantaa näkemykseen, että hoitajan olisi pitänyt hälyttää apua aikaisemmin. Syytetyn mukaan ambulanssin saaminen päihdelaitokselle ei onnistu automaattisesti pelkällä hoitajan ilmoituksella.

Puolustuksen mukaan asukkaan kuolema ei johtunut syytetyn laiminlyönnistä. Syytetty sanoo, ettei toiminut tilanteessa välinpitämättömästi, vaan aiemman kokemuksensa perusteella.

 

Lue myös:

    Uusimmat