Hamas: Israel tappoi varajohtajamme – sodan ensimmäinen uhri järjestön johdosta

Näin Israelin tankit moukaroivat Gazaa 0:30
Näin Israelin tankit moukaroivat Gazaa.

Hamasin varajohtaja Saleh al-Aruri on äärijärjestön ensimmäinen korkea johtaja, joka on kuollut lokakuussa alkaneessa Gazan sodassa.

Äärijärjestö Hamasin varajohtaja Saleh al-Aruri kuoli tiistaina Israelin tekemässä lennokki-iskussa Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin, Hamas kertoi tv-kanavallaan. Libanonin valtiollisen uutistoimisto NNA:n mukaan Israelin iskussa kuoli yhteensä kuusi ihmistä ja useita haavoittui.

Isku tapahtui Beirutin eteläisellä esikaupunkialueella, joka on shiiojen asuinalue ja Iranin tukeman äärijärjestö Hizbollahin kannatusaluetta.

Hamas ilmoitti pian Israelin iskun jälkeen, ettei isku vaikuta sen vastarintaan Israelia vastaan käytävässä sodassa Gazan kaistalla.

Libanonin pääministeri Najib Mikati tuomitsi Israelin iskun ja sanoi lausunnossaan, että iskun tarkoitus on vetää Libanon mukaan syvemmälle Israelin ja Hamasin sotaan. Äärijärjestö Hizbollah on tehnyt Libanonista raketti-iskuja Israeliin.

Myös palestiinalaishallinnon pääministeri Mohammad Shtayyeh tuomitsi iskun.

Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagari ei suoraan vahvistanut Israelin olevan al-Arurin surmaamisen takana.

–  (Armeija) on erittäin korkeassa valmiustilassa kaikilla areenoilla sekä puolustukseen että hyökkäykseen. Olemme hyvin valmistautuneet kaikkiin skenaarioihin, Hagari sanoi.

Libanonilainen korkean tason turvallisuusviranomainen sanoi AFP:lle, että al-Aruri oli henkivartijoidensa seurassa lennokki-iskun aikaan.

AFP:n valokuvaajan mukaan rakennus, johon lennokki-isku tehtiin, sijaitsee vilkasliikenteisellä kadulla ja sen kaksi kerrosta oli räjähtänyt iskussa.

Hamasin tärkeimpiä sotilasstrategeja

Lennokki-iskussa kuollutta al-Aruria on pidetty yhtenä Hamasin tärkeimmistä sotilasstrategeista. Hänestä tuli samalla ensimmäinen Hamasin korkea johtaja, jonka Israel on tappanut lokakuussa alkaneen viimeisen Gazan sodan aikana. Samalla se oli myös ensimmäinen merkittävä isku, joka tapahtui Libanonissa nykyisen konfliktin aikana.

Taistelut jatkuivat Gazassa tiistaina

Kranaattituli ja ohjusiskut Gazan kaistalle jatkuivat tiistain vastaisena yönä. Silminnäkijöiden mukaan iskuja tehtiin muun muassa Rafahiin Gazan kaistan eteläosassa ja Jabaliaan sen pohjoisosassa. Taisteluita käytiin niin ikään Maghazissa ja Bureijissa kaistan keskiosassa sekä eteläosan tärkeimmässä kaupungissa Khan Yunisissa.

Palestiinalaisten Punainen Puolikuu sanoo Israelin iskeneen sen päämajaan Khan Yunisissa ja useiden kuolleen iskussa. Äärijärjestö Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö ilmoitti iskussa kuolleen neljä ihmistä, joista yksi oli lapsi.

Silminnäkijöiden mukaan osa Israelin joukoista vetäytyi useilta alueilta Gazan kaupungin läheisyydestä maanantaina. Tämä kuitenkin liittynee lähinnä joukkojen ryhmittämiseen uudelleen, ei lopulliseen vetäytymiseen alueelta.

Israelin puolustusministerin Yoav Gallantin mukaan joidenkin Gazan rajan lähellä sijaitsevien kylien ja kaupunkien asukkaat pääsevät lähitulevaisuudessa palaamaan koteihinsa.

Israelin asevoimat varoitti maanantaina, että Gazan sota saattaa jatkua koko alkaneen vuoden. Asevoimien tiedottajan Daniel Hagarin mukaan osa 300  000 reserviläisestä saisi tauon sotatoimista valmistautuakseen pitkittyneisiin taisteluihin.

Israel julisti sodan äärijärjestö Hamasia vastaan sen jälkeen, kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt tekivät Israeliin 7. lokakuuta noin 1  140 ihmistä surmanneen yllätyshyökkäyksen.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on Hamasin valvoman alueen terveysministeriön mukaan sen jälkeen kuollut liki 22  000 ihmistä. Israelin sotilaita on kuollut yli 170.

Gazan humanitaarinen tilanne on avustusjärjestöjen mukaan katastrofaalinen.

Hamas avoin yhteishallinnolle palestiinalaisalueilla

Gazan kaistaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin johtaja Ismail Haniya sanoi televisiopuheessa tiistaina olevansa valmis yhteen yhteiseen hallintoon palestiinalaisalueilla.

Palestiinalaisalueista Gazan kaista on Hamasin hallinnoima ja Israelin miehittämällä Länsirannalla kansainvälisesti tunnustettua palestiinalaishallintoa johtaa palestiinalaisjärjestö Fatah.

Syyria: Israel teki ilmaiskuja

Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana kertoi Israelin tehneen ilmaiskuja tiistaiaamuna Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähelle. Sanan siteeraama nimetön sotilaslähde sanoi, että iskut olivat aiheuttaneet vain "materiaalituhoja".

Syyrian tilannetta tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Israel olisi iskenyt sotilaskohteeseen, jossa oli Iranin tukemia libanonilaisen Hizbollah-äärijärjestön jäseniä.

Israel on tehnyt yli vuosikymmenen kestäneen Syyrian sisällissodan aikana satoja iskuja Syyriaan. Israelin iskut ovat kohdistuneet Iranin tukemiin joukkojen ja Syyrian asevoimien kohteisiin. Israel ei ole vahvistanut iskuja.

Israel iski joulun tienoilla Syyriaan, jolloin Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen kenraali Razi Moussavi sai surmansa.

Lue myös:

    Uusimmat