Historiallinen virkarikosmenettely käynnistyy Yhdysvalloissa – mutta joutuuko Trump todella lähtemään?

Historiallinen virkarikosmenettely siis alkaa – mutta onko sillä mahdollisuuksia edetä syytteeseen ja viraltapanoon asti? 1:39

Yhdysvalloissa käynnistyy nyt historiallinen virkarikosmenettely, mutta sillä on heikot mahdollisuudet edetä Trumpin erottamiseen asti. 

Jos syytevaatimuksen perusteet kestävät, ensimmäiseksi syyteharkinta etenee 435-paikkaiseen edustajainhuoneeseen, jota hallitsevat demokraatit voimasuhtein 235 vastaan 198. Tähän demokraatit ovatkin laskeneet toivonsa hankkeen onnistumisesta ainakin johonkin mittaan asti.

Virkasyytemenettelystä tiedotti tänään Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi

Syyte saataneen nostettua

Virkarikossyytteen eteneminen edustajanhuoneessa vaatisi ainoastaan yksinkertaisen enemmistön – sen demokraatit saavuttavat helposti, ja virkarikossyyte saataneen nostettua. Tosin kaikki demokraatitkaan eivät kannata oikopäätä virkarikosmenettelyä.

Menestys edustajainhuoneessa ei kuitenkaan vielä tarkoita, että Trump saataisiin pantua viralta. Hanke tarvitsee hyväksynnän myös kongressin toisesta kamarista, satapaikkaisesta senaatista, jota puolestaan hallitsevat republikaanit voimasuhtein 53–45.

Käyvätkö omat vastaan?

Läpi mennäkseen virkarikossyyte tarvitsee määräenemmistön eli kaksi kolmasosaa senaattoreista. Demokraatit ovat senaatin vähemmistössä, joten tuo kahden kolmanneksen enemmistö vaatisi että Trumpin puoluetovereistakin ainakin 20 äänestäisisi Trumpia vastaan. Jos näin kuitenkin kävisi, presidentti voitaisiin oikeasti panna viralta.

Trump itse nimittää syytöksiä, kuten usein ennenkin, noitavainoksi.

Täysin mahdotonta viraltapanokaan ei kuitenkaan ole. Mikäli tutkinnassa selviää jotain äärimmäisen raskauttavaa, se voi kääntää osan puoluetovereistakin Trumpia vastaan. Toistaiseksi kansan enemmistö on ollut virkasyytettä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat