Mainos

Historiallinen virhe vai osoitus Yhdysvaltain diplomatiakyvyistä? Kommentit Iran-sopimuksesta

Iranin vastaisia talouspakotteita aletaan asteittain helpottaa tänään saavutetun ydinsovun ansiosta.

Pääosin helpotukset astuvat voimaan ensi vuoden alusta lähtien, mutta esimerkiksi Turkki alkaa lisätä kaupankäyntiään Iranin kanssa heti. 

Vaikein pala neuvotteluissa on ollut asevientikielto sekä erityisesti ydinohjelma, sillä Iranin on pelätty valmistelevan ydinasetta. Yleinen asevientikielto jatkuu vielä viisi vuotta, ballististen ohjusten osalta kielto jatkuu kahdeksan vuotta.

Ydinohjelmaan kohdistuvat rajoitteet alkavat väistyä kymmenen vuoden kuluttua ja ne pyritään purkamaan viidentoista vuoden aikana.

Vaikuttajien kommentit vaihtelevat laidasta laitaan

-Tämä on yhteisen työn tulos. Kukaan ei kuvitellut että se olisi helppo. Historialliset päätökset eivät koskaan ole. Mutta huolimatta kaikista näistä käänteistä ja aikarajojen venymisestä, toivo ja päättäväisyys sai meidät ylittämään vaikeat hetket. Federica Mogherini, EU:n ulkopoliittinen edustaja.

- Tämä päivä on tyrannian loppu maatamme kohtaan ja alku yhteistyöhön koko maailman kanssa. Tämä on vastavuoroinen sopimus. Jos he pitävät siitä kiinni, mekin teemme niin. Iranin valtio on aina noudattanut lupauksiaan ja sopimuksiaan. Hassan Rouhani, Iranin presidentti.

-Pelkäämme tietenkin että militantti islamilainen valtio, Iran, saa suoran pääsyn ydinaseisiin. Monet esteet siltä tieltä poistuvat. Lisäksi Iran saa taloudellisen voiton, satojen miljardien dollarien lottopotin joka auttaa sitä terrorisoimaan koko aluetta. Tämä on todella paha virhe. Benjamin Netanjahu, Israelin pääministeri.

 -Tämä sopimus kuvastaa sitä, että amerikkalainen diplomatia voi synnyttää todellisen, merkityksellisen muutoksen, muutoksen joka tekee maastamme ja koko maailmasta turvallisemman paikan. Se on myös samassa linjassa Yhdysvaltain johtajuuden perinteen kanssa. Barack Obama, Yhdysvaltain presidentti.

-Sen sijaan että tämä lopettaisi ydinaseiden leviämisen Lähi-itään, tämä sopimus pikemminkin ruokkii ydinasekilpajuoksua koko maailmassa. John Boehner, puhemies ja republikaanikansanedustaja. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.