Mainos

Presidentti Ahtisaari MTV:lle: Maailman alkeelliset virheet suututtavat

Maailmanpolitiikasta puuttuu strategista ajattelua, joka on johtanut turhaan verenvuodatukseen.

MTV Uutisille antamassaan haastattelussa presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari sanoo olevansa tästä vihainen, ja mainitsee esimerkkinä Syyrian jo vuosia jatkuneen verilöylyn.

- Jo vuonna 2012 menetimme tilaisuutemme. Tuolloin Venäjä osoitti joustavuutta, ja länsi puolestaan luuli tai oli saatu uskoman, että (Syyrian presidentti Bashar) al-Assad väistyy syrjään, tai pannaan syrjään, muutamassa viikossa. Näin ole tapahtunut. Siinä menetettiin taas tilaisuus väärän uskomuksen ja strategisen ajattelun seurauksena, Ahtisaari sanoi MTV:lle Porin SuomiAreena-tapahtumassa.

- Se minua suututtaa, miten maailmassa strateginen ajattelu on aika lailla heikkoa tänä päivänä. Tehdään alkeellisia virheitä, joista sitten nähdään kuolemaa, analysoi Ahtisaari, joka tuolloin kävi puhumassa YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan suurlähettiläille.

Helsingissä äskettäin pidetty Etyk-juhlakokous aiheutti diplomaattisia ryppyjä, kun Venäjän Etyj-valtuuskunta ei päässyt maahan.  

Konfliktinratkaisuissa neuvottelujen ja tapaamisten tärkeyttä korostava Ahtisaari toisaalta muistutti jälkiviisaudesta.

- Olisi katsottu että annettaisiin matkustusmahdollisuus ainakin niille, joita tarvittaisiin rauhanneuvotteluprosessissa mukana. On helppoa olla jälkiviisas, tärkeintä on että nämä kokoukset ovat ja ryhdytään keskustelemaan.

Ukrainan paikalleen juuttuneen konfliktin rinnalla Euroopan toisesta suuresta murheenkryynistä, taloudellisessa ja sosiaalisessa kurimuksessa olevasta Kreikasta, on saatu ainakin hetkeksi parempia uutisia.

Maan velkojat näyttävät olevan suostuvaisia kolmanteen suureen Kreikka-tukipakettiin, ja Kreikan oma parlamentti puolestaan hyväksyi rajun talouden tiukennuspaketin.

Ahtisaaren mielestä pohjoiseurooppalaiset maat eivät kärsi solidaarisuusvajeesta Kreikan suhteen. Suurin vastuu on Kreikan poliittisilla ja taloudellisilla päättäjillä.

- Tosiasiat, joiden parissa tarkomme asioita, ovat kaikille samat. Jos niissä aletaan lepsuilla, niin luodaan tällainen tilanne. Sanon aina, että kun tällaisia tilanteita syntyy, niin paljon tärkeämpää on, että asianomaiset katsovat peiliin. Minusta loppujen lopuksi aika järkevästi on päästy lopputulokseen.

Oma roolinsa tilanteiden ja suhteiden tulehtumisessa voi olla kielenkäyttö.

- Vaikka näkemykset ovat kohtalaisen samanlaisia, niin ehkä kielenkäytössä, kun ei puhuta omaa kieltä, viesti saattaa olla vähän terävämpi kuin se muutoin on.

Maailmanpalojen sammutusyritykset voivat vaikuttaa tällä hetkellä masentavan huonoilta. Aiemmin tällä viikolla yksi uhkaava kestoriita saatiin, jos ei kokonaan ratkaistua, niin paremmin hallintaan.  

Genevessä Iran sopi Yhdysvaltojen, Britannian, Ranskan, Saksan, Venäjän ja Kiinan kanssa keinoista, joilla rajoitetaan Iranin kykyä ja halua valmistaa oma ydinase. Yksi mahdollinen este sopimuksen syntymiselle ja toimeenpanolle on Yhdysvaltojen kongressi, mistä löytyy sovun vastustajia.

- Minusta se (sopu) oli loistava, Olen elders-ryhmän jäsenenä käynyt siellä ja tavannut Iranin ulkoministerin Münchenin turvallisuuskokouksessa tänä vuonna. (YK:n entinen pääsihteeri) Kofi Annan johti meidän ryhmäämme, joka kävi Iranissa, ja olemme tukeneet kaiken aikaa tätä ratkaisua. Se on erittäin tärkeä ja hyvä uutinen.  

Ahtisaari antaa kunnioitustaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle.

- Olen ihaillen katsonut, kuinka presidentti Barack Obama on tukenut tämän ratkaisun aikaan saamista.

Ahtisaari osallistui Porissa myös keskusteluun, jossa käsiteltiin urheilua diplomatian keinona. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.