Historiallinen Turun tuomiokirkko peruskorjataan mittavasti kaupungin 800-vuotisjuhliin – lattiat ja seinätkin avataan

3:39
Turun tuomiokirkkoon tehdään mittava peruskorjaus – kokonaisbudjetti noin 20 miljoonaa euroa.

Tulevan peruskorjauksen yhteydessä tullaan miettimään muun muassa tilaratkaisuja uusiksi.

Historiallisessa Turun Tuomiokirkossa on alkamassa lähitulevaisuudessa mittava peruskorjaus, nyt käynnissä on suunnittelutyö. 

Tuomiokirkossa tehtiin edellisen kerran peruskorjausta lähes viisikymmentä vuotta sitten. Tuolloin kirkossa uudistettiin muun muassa sähköjärjestelmiä ja tehtiin teknisiä uudistuksia. Nyt peruskorjaus tulee olemaan kuitenkin selvästi mittavampi. Sen yhteydessä tullaan miettimään muun muassa uusiksi tilaratkaisuja.

Tuleva peruskorjaus tarkoittaa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä rakennuksessa lattian ja seinien avaamista. Tämä tuokin lisähaasteita peruskorjaukseen.

– Pyrimme suunnittelemaan niin hyvin että ei yllätyksiä tulisi, mutta ihan varmasti jotain saattaa työn edetessä tulla mitä ei ole hoksattu. Olemme teettäneet selvityksiä, kartoituksia ja tulemme teettämään niitä paljon lisää ja pyrimme varautumaan kaikin mahdollisin keinoin, kertoo Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tekninen isännöitsijä Mikko Artukka.

Peruskorjauksen on tarkoitus alkaa vuoden 2026 alusta. Valmista pitäisi olla kaksi vuotta myöhemmin juuri ennen Turun 800-vuotisjuhlia.

– Toivon, että kun ihminen astuu sisään tähän kirkkoon, hän tuntee pyhyyttä, hän näkee kauneutta ja hän kokee olevansa tervetullut, pohtii Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, Turun tuomiorovasti Aulikki Mäkinen.

Tuomiokirkon ensimmäisen version rakentamisvuodesta ei olla päästy selvyyteen. Kirkko on vihitty käyttöön joko 1200-luvun lopulla tai 1300-luvun alussa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja