Mainos

Historiallinen löytö mayaraunioilla, osa esineistä jopa 1000 vuoden takaa – paikka löydettiin jo 1960-luvulla, mutta se suljettiin ja sen olemassaolosta vaiettiin

1:40

Balamkú-luola löydettiin jo kertaalleen 1960-luvulla, mutta on täysi mysteeri miksi sen suuaukko tuolloin päätettiin tukkia ja luolan olemassaolosta vaiettiin. 

Arkeologit ovat löytäneet kadonneen luolan, ja sen sisältä noin 200 mayoille kuulunutta esinettä maailmankuulun Chichén Itzán pyramideilta, kertoo Meksikon kansallinen antropologia- ja historiainstituutti INAH. Esineet voivat olla peräti tuhannen vuoden ikäisiä. 

Balamkú-nimisestä luolasta löydetyt esineet ovat pääasiassa suitsukkeiden polttoon tarkoitettuja saviruukkuja, jotka ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Ruukkujen sisältä löydettiin säilyneitä ja hiiltyneitä ruoan jäämiä, siemeniä, jadea, simpukankuoria ja luita, joita mayat uhrasivat jumalille. Ruukkujen pinnoilla on kaiverruksia, joiden on tulkittu esittävän Meksikon keskiosissa palvottua sateen jumalaa Tlálocia. Mayojen oma sateen jumala on Chaac. 

Löytö auttaa Chichén Itzán historian ratkomista

Esineiden avulla tutkijat toivovat pääsevänsä paremmin selville mayojen rituaaleista ennen espanjalaisvalloittajien saapumista, sekä saavansa lisävihjeitä mayasivilisaation nousuun ja tuhoon liittyen. Maya-tutkijoiden keskuudessa on edelleen paljon erimielisyyttä esimerkiksi siihen liittyen, miten paljon mayoilla oli kontakteja muihin mesoamerikkalaisiin kansoihin, ja miten paljon ne vaikuttivat toisiinsa. Hämärän peitossa on myös se, miksi Chichén Itzán menestystarina päättyi 1200-luvulla.

– Balamkú ei kerro meille pelkästään Chichén Itzán kaatumisesta. Se voi myös luultavasti kertoa meille sen synnyinhetkestä. Nyt meillä on valtava määrä informaatiota, sisältäen käyttökelpoista orgaanista ainesta, jota voimme käyttää ymmärtääksemme Chichén Itzán kehitystä, iloitsee Meksikon kansallisen antropologia- ja historiainstituutin INAH:in tutkimusryhmän johtaja Guillermo de Anda.

Luolaa on tutkittu vasta alustavasti, eikä kaivauksia olla vielä tehty. Toistaiseksi luolasta ei ole löytynyt ihmisluita tai muita ihmisjäännöksiä.

Luola löydettiin kertaalleen jo 50 vuotta sitten – mutta miksi sen suuaukko sinetöitiin?

Paikalliset maya-maanviljelijät löysivät luolan ensimmäisen kerran 1966. Paikan päällä vieraili arkeologi Víctor Segovia Pinto, joka raportoi esineiden olemassaolosta, mutta tuntemattomasta syystä kehotti maanviljelijöitä sulkemaan luolan suuaukon. Näin tehtiin, ja sen myötä luola aarteineen unohdettiin. Tutkija Guillermo de Andan mukaan luola on merkittävin löytö siten Balamkanché-nimisen luolan löytämisen vuonna 1959.

Nyt arkeologit kokevat saaneensa toisen tilaisuuden, sillä Balamkanchén löydön yhteydessä tehtiin virheitä, joiden yhteydessä kadotettiin merkittävää tietoa. Esineet poistettiin luolasta ja palautettiin myöhemmin, mutta välissä arkeologeilta jäi tärkeää tietoa keräämättä ja analysoimatta. 

Balamkanchésta löydettiin noin 70 esinettä, joten nyt löydetyt noin kaksisataa esinettä on merkittävästi suurempi löytö määrällisesti.

– Balamkú vaikuttaa Balankanchén "äidiltä." En halua sanoa, että määrä on tiedon laatua tärkeämpää, mutta kun näkee näin monia uhrilahjoja paikassa, joka on myös niin paljon vaikeammin saavutettavissa, se kertoo jotakin, Guillermo de Anda kertoo National Geographicille.

Balamkún löytäminen oli fyysisesti raskas urakka, ja vaati ahtaiden välikköjen läpi ryömimistä ja ahtautumista. 

Chichén Itzá on merkittävä mayakaupunki 

Muinaiset mayat uskoivat luolien ja cenotejen, Jukatanin niemimaalla esiintyvien maanalaisten vesialtaiden olevan portteja maanalaiseen maailmaan. Ne olivat erittäin pyhiä paikkoja, ja niiden sijainnit vaikuttivat myös kaupunkisuunnitteluun. Kuitenkin luola-arkeologiasta kiinnostuttiin vasta 80-luvulla, mitä ennen tutkijat keskittyivät pääasiassa maan päälle rakennettuihin monumentteihin. 

Chichén Itzá on arkeologinen, esikolumbiaaninen alue ja suojelukohde Jukatanin niemimalla. Historiallinen kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ja sitä pidetään yhtenä maailman uudesta seitsemästä ihmeestä. Vuonna 2007 julkistetun uusien ihmeiden listan muodostavat mayakaupungin kanssa Kiinan muuri, Rio de Janeiron Kristus-patsas, inkakaupunki Machu Picchu, Petra, Taj Mahal, Colosseum ja Kheopsin pyramidi Gizassa.

Kaupunki tunnetaan erityisesti maamerkistään, El Castillo -pyramidistaan. Balamkú-luola sijaitsee noin 2,7 kilometriä itään pyramidista.

Aluella käy valtavasti turisteja vuosittain, sillä se sijaitsee lähellä suosittuja rantalomakohteita Cancúnia ja Playa del Carmenia.

Mayan kielellä Balamkú tarkoittaa "jumalajaguaaria." 


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja