Historiallinen lento Atlannin yli lähti matkaan – katso video

Näin historiallinen Virgin Atlanticin lento lähti ilmaan 1:03
Lontoon Heathrow'n lentokentältä lähti maanantaina ensimmäinen täysin uusiutuvalla polttoaineella toimiva lento Atlannin yli.

Lontoon Heathrow'n lentokentältä lähti maanantaina ensimmäinen täysin uusiutuvalla polttoaineella toimiva lento Atlannin yli. 

Virgin Atlanticin lento VIR100 Lontoosta New Yorkiin osoittaa lentoyhtiön mukaan, että SAF (Sustainable aviation fuel), eli niin sanottu uusiutuva lentopolttoaine, on turvallinen korvike tavalliselle kerosiinipolttoaineelle. Uusiutuvaa lentopolttoainetta voidaan valmistaa esimerkiksi jäteöljyistä tai maatalousjätteistä.

– Maailma olettaa aina, että jotain ei voida tehdä, kunnes teet sen, Virgin Atlanticin perustaja ja pääjohtaja Sir Richard Branson sanoi brittilehti The Guardianille

Osittain Britannian hallituksen rahoittama lento on ilmailuteollisuuden ja maan ministerien mielestä osoitus mahdollisuudesta vähentää merkittävästi lentämisen hiilidioksidipäästöjä, vaikka tutkijat ja ympäristöryhmät suhtautuvat siihen erittäin epäilevästi.

Lentoyhtiöt ovat aiemmin lentäneet jopa 50-prosenttisilla vaihtoehtoisilla polttoaineilla. 

Virgin Atlanticin mukaan lento New Yorkiin osoittaisi, että SAF on turvallinen korvike tavalliselle kerosiinipolttoaineelle. Samoilla linjoilla on myös Britannian liikenneministeri Mark Harper.

– Tämänpäiväinen 100-prosenttisesti SAF-käyttöinen lento osoittaa, miten voimme vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä sekä nyt että tulevaisuudessa, vähentää elinkaaripäästöjä 70 prosenttia ja innostaa seuraavan sukupolven ratkaisuja, kyseisellä lennolla matkustanut Harper sanoi. 

Harper lupasi, että Britannian hallitus jatkaa SAF-teollisuuden tukemista, koska se luo työpaikkoja ja kasvattaa taloutta. 

Lentoyhtiöt pitävät SAF-polttoainetta kriittisenä keinona vähentää päästöjä, koska sitä voidaan käyttää olemassa olevissa lentokoneissa. 

Polttoainetta on kuitenkin tällä hetkellä saatavilla alle tuhannesosa maailmanlaajuisesti käytetystä lentopetrolin kokonaismäärästä.

VIR100-lennon on määrä laskeuta New Yorkiin noin kello 14.20 paikallista aikaa. 
 

Lue myös:

    Uusimmat