Mainos

Hirvenmetsästys lähestyy – pelastaako valkoinen väri?

Hirvenmetsästys alkaa jälleen syyskuun viimeinen lauantai. Voiko vielä sanoa, mitä Pöytyällä kuvatulle valkoiselle hirvelle tapahtuu?

– Kyllä valkoisiakin hirviä ammutaan. Yleensä on tehty niin, että riistanhoitopiirin kanssa sovitaan, halutaanko tiettyjä yksilöitä seurata eli mitkä yksilöt jätetään rauhaan, sanoo Suomen Metsästäjäliiiton Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Veli Seikola.

Seikola pitää kuitenkin mahdollisena, että Antti Terävän kuvaama valkoinen hirvi säästyy.

– Jos tuo on meille tuttu Pöytyän valkoinen uroshirvi, niin ymmärtääkseni se ollaan jättämässä seurantaan.

Seikola ei ole itse törmännyt valkoisiin hirviin kuin kuvissa, vaikka onkin käynyt metsällä jo 37 vuotta.

– Harvinaisiahan nuo ovat. Muistan, että 70-luvulla täällä seurattiin valkoista yksilöä, joka kulki Laitilan ja Pyhämaan väliä. Se oli metsästykseltä turvassa, mutta sen vasoja poistettiin seurannan helpottamiseksi. Ainakin osa sen jälkeläisistä oli nimittäin myös vaaleita.

Seikolan mukaan valkoisen värin ei tiedetä aiheuttavan hirvissä heikkoutta tai muuta poikkeavaa.

– Tietysti poikkeavan väriset eläimet ovat maalitauluja pedoille, mutta hirven luontainen vihollismäärä on pieni muutenkin.

Vuosikymmenet metsällä ovat kerryttäneet Seikolan muistoihin paljon tarinoita. Niitä jaetaan nuotion ääressä muiden metsästäjien kanssa. Aika myös muuttaa asioita.

– Muistan, kun nuorena miehenä sain ison ketun, se painoi kymmenisen kiloa ja sitä ihmeteltiin paljon. Ketuthan ovat sellaisia 4-5 kilon painoisia normaalisti. Nykyään niillä on niin hyvät oltavat ruuan suhteen ja kaupunkien liepeillä, ettei kymmenkiloista lasketa enää kookkaaksi, Seikola naurahtaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.