Hiotaan saunan lauteet

Kuten hyvin tiedetään, saunan lauteet tummuvat vääjäämättä. Saunahan kannattaa pestä säännöllisesti, mikä tietenkin hidastaa prosessia - pesuaineet muuten sisältävät usein kloriittia, joten on muistettava tuulettaa paikat huolellisesti sen jälkeen. Mutta ajan mittaan hiominen tulee eteen.

Pehmeän puun, kuten apassin hiominen onnistuu mainiosti käsipelilläkin, mutta kovempaan puuhun on kyllä paras käyttää hiomakonetta. Kannattaa valita sellainen kone, jossa on imuriliitäntä. Pölyä nimittäin syntyy aika tavalla.

Käsin hiottaessa hyvä aloituskarkeus on 80...120. Toinen hionta tehdään vastaavasti hiukan hienommalla karkeudella. Koneella voidaan käyttää karkeampaa paperia ja aloittaa vaikkapa numerolla 60.

Oli käytössä kone tai ei, lauteiden raot on hiottava käsin. Karkeudeksi käy hyvin 80. Käsin on hiottava myös näkyvien pultin- ja ruuvinkantojen lähiympäristö, sillä niitä ei saa hioa rikki, mikä koneella helposti tapahtuu. Ne alkavat silloin ruostua.

Jos lauteet ovat kovin tummuneet ja pitää hioa syvemmältä, on varmuuden vuoksi käytävä lauteiden alla ja irrotettava malliksi yksi kiinnitysruuvi jotta nähdään, kuinka lähelle laudepuun pintaa sen kärki yltää. Jokainen voi kuvitella, miltä terävä ruuvinkärki tuntuisi lauteille istahtavan vantteran suomalaisen takalistossa.

Hiomisen jälkeen lauteet puhdistetaan ja käsitellään haluttaessa erityisellä, tähän sopivalla aineella.

Ja kun saunaa nyt huolletaan, niin tarkastetaanpa samalla kiuaskivien kunto. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää niiden vaihtamista kerran vuodessa; tämä kuitenkin riippuu saunan käyttötiheydestä ja käytetyistä kivistä Kiviä ei saa latoa liian tiukkaan - ohjeet löytyvät kiventoimittajan pakkauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat