Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (Crouching Tiger, Hidden Dragon)

Kiina 2000. Ohjaus: Ang Lee. Käsikirjoitus: James Schamus, Wang Lu Dun romaanin pohjalta. Tuotanto: Bill Kong, Hsu Li Kong. Kuvaus: Peter Pau. Leikkaus: Tim Squyres. Koreografi: Yuen Wo-Ping. Pääosissa: Michelle Yeoh, Chow Yun Fat, Zhang Ziyi, Chang Chen, Lung Sihung, Cheng Pei Pei. Kesto: 121 min.

Vapise John Woo, Ang Lee tulee! Monipuolinen mestariohjaaja on palannut juurilleen. Tehtyään loistotulkinnan Jane Austenin Järjestä ja tunteista (1995) ja tutkiskeltuaan amerikkalaisen yhteiskunnan ydinmehuja elokuvissa Ice Storm (1996) ja Paholaisen satulassa (1999) hän rakentaa nyt kunnianosoituksen kiinalaiselle kulttuurille ja ennen kaikkea toimintaladatuille Hong Kong -elokuville.

Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme on henkeäsalpaava hyppy menneeseen, kuvitteelliseen Kiinaan, aikaan jossa taistelevat soturit olivat suurten kertomusten sankareita ja elämän ja kuoleman kysymykset jatkuvasti läsnä. Käsikirjoituksesta vastaa Ang Leen hovikirjoittaja James Schamus, joka on luonut elokuvan poikkeuksellisen rikkaan maailman ja onnistunut herättämään usein aliarvostetun lajityypin uuteen eloon.

Wang Du Lun romaaniin perustuva tarina lähtee liikkeelle mestarisoturin Li Mu Bain (Chow Yun Fat) odotetusta paluusta soturien koulutuskeskukseen. Tilanne saa uuden käänteen kun hänen huippuarvokas, voittamattomana pidetty Sininen syvyys -miekkansa varastetaan. Yhdessä sydämensä valitun, rohkean naissoturin Yu Shu Lienin (Michelle Yeoh) kanssa Mu Bai koettaa jäljittää varasta, mutta mestarit kohtaavat yllättäen vertaisensa - salaperäinen naamiohiipijä osoittaa harvinaislaatuisia taistelijankykyjä.

Jäljet johtavat paikkakunnalle luikkineeseen pahamaineiseen naisrikolliseen, Jadekettuun (Cheng Pei Pei), joka on vastuussa myös arvostetun oppi-isän murhasta. Mutta kuka mystinen varas lopulta on? Miten hän liittyy kuvernöörin kauniiseen tyttäreen Jeniin (Zhang Ziyi)? Tämän pitäisi mennä kiltisti naimisiin, mutta suunnitelmiin kuuluukin jotain aivan muuta... Arvoitus kiihtyy miekankalskeiseksi seikkailuksi, jossa vanhojen mestareiden ja uusien tulokkaiden taidot kohtaavat.

Erityisen mielenkiintoisen Leen elokuvasta tekee se, että ydinhenkilöt, soturisankarit, ovat melkein kaikki naisia. Tasaveroisina - ja usein jopa voimakkaampina - miesten rinnalla he kulkevat omia teitään, hallitsevat aseensa suvereenisti ja osoittavat suurempaa kiinnostusta maan tulevaisuutta kuin keittiötä kohtaan. Näissä naisissa virtaa todellinen vapaustaistelijan veri.

Toisin kuin Hong Kong -leffojen usein ohuet tarinat, Hiipivän tiikerin juoni kehkeytyy monitahoiseksi, yllättäväksi ja runolliseksikin tutkielmaksi rohkeudesta, rakkaudesta sekä katkeruuden syövyttävästä myrkystä. Elokuvan mytologinen nimi viittaa tilanteeseen, jossa vaaroja pelkäämättömästä taistelutiikeristä kehittyy katala ja myrkyllinen lohikäärme, kun se ei saa ansaitsemaansa kunnioitusta. Päähenkilöt ovat kukin oman valintansa tehneet.

Honkkarien perinnettä kunnioittaen elokuvan keskiössä ovat taistelukohtaukset. Kiitos Matrixin koreografioista muistettavan Yuen Wo-Pingin, ne vievät kerralla jalat alta. Miekoin, peitsin ja sapelein käytävät taistelut ovat viimeisen päälle rakennettuja taideteoksia, maagisen mielikuvituksen ihmenäytteitä.

Taisteluiden taianomaista vaikutelmaa lisää soturien tapa liikkua kuin siivillä; he lentelevät pitkin kattoja ja seiniä, juoksevat vetten päällä ja loikkivat sulavasti yli mahdottomien esteiden. Elokuvan huipentavassa mittelössä sankarit miekkailevat korkealla puiden latvoissa. Voisi kuvitella, että näyttävä kohtaus olisi toteutettu digitaalisen tekniikan avulla, mutta ei - vaijereiden varassa roikkuneet näyttelijät ovat todella tapelleet hennoilla koivunoksilla!

Pääosissa nähdään Kiinan eturivin näyttelijöihin kuuluvat Michelle Yeoh (Huominen ei koskaan kuole), Chow Yun Fat (Anna ja kuningas) ja Zhang Ziyi (Tie kotiin). He ovat kaikki erinomaisia rooleissaan, jotka vaativat paitsi näyttelijäntyön, myös taistelulajien tarkkaa hallintaa. Heidän liikkumistaan on kertakaikkisen nautinnollista katsoa.

Kymmenen Oscarin ehdokas Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme on äärimmäisen esteettinen, kuvillaan, vauhdillaan ja yksityiskohdillaan hurmaava elämys, jonka mielikuvitus saa mahdottoman tuntumaan mahdolliselta.

Teksti: Tuuve Aro
Kuva: Sandrew - Metronome

Lue myös:

    Uusimmat