Herra Ylppö avoimena paniikkikohtauksistaan uudessa kirjassaan: "Lasi viiniä auttaa"

41:44
Herra Ylppö oli vuonna 2022 mukana Olet mitä syöt -ohjelmassa. Pippa Laukka arvioi tuolloin hänen viikon syömisensä.

Rocklaulaja Herra Ylppö antaa uudessa 101 elämänohjetta -kirjassaan neuvoja omien kokemustensa pohjalta.

Rocklaulaja-sanoittaja Herra Ylppö, eli Frank Mäntymäki, antaa ihmisille elämänohjeita 16. maaliskuuta ilmestyneessä kirjassaan 101 elämänohjetta (Docendo).

Kirjaansa Herra Ylppö on kirjoittanut suosituksia, joista toivoo olevan ihmisille iloa. Järjestyksessään 23. elämänohje neuvoo juomaan viiniä jännityksen purkamiseen ja sosiaalisten tilanteiden helpottamiseen. Samaisen neuvon yhteydessä muusikko kertoo kuuluvansa autismin kirjoon, kuten hänen mukaansa ”kaikki muutkin nykyään”.

– Olen epäsosiaalinen ja saan paniikkikohtauksia väkijoukoissa, elokuvateattereissa ja kahviloissa. Kerran sain pahan paniikkikohtauksen kesken suoran televisiohaastattelun. Monet sosiaaliset tilanteet ovat minusta ahdistavia. Lasi viiniä auttaa. Kaksi olutta auttaa. Joskus yksikin. Suon sen itselleni. Se ei tee minusta alkoholistia (alkoholisti saatan olla muuten vain), Herra Ylppö kirjoittaa kirjassaan.

Hänen mukaansa pari olutta ei heikennä hänen toimintakykyään, vaan pikemminkin parantaa sitä. Hän kirjoittaa myös, että pienen määrän alkoholia on todettu auttavan autismista kärsivien levottomia aivoja fokusoitumaan.

– Toisin sanoen pari olutta ei tee minusta sekavaa känniläistä, vaan skarpimman. Mutta ei käytetä tätä tekosyynä siinä vaiheessa, kun mopo karkaa, Herra Ylppö kirjoittaa.

Hän on myös oppinut erottamaan toisistaan oikean uhan ja paniikkikohtauksen. Helppoa se ei kuitenkaan ole ollut, sillä hänelle paniikkikohtaukset tulevat jostain syystä joka kerta hieman erilaisina.

– Vaikka sinulla olisi ollut elämässäsi tuhat paniikkikohtausta, olet joka kerta kohtauksen saapuessa ihmeen taipuvainen uskomaan siihen, että olet juuri nyt heittämässä veivisi. Yritä kuitenkin. Joka ikinen kerta, kun paniikki iskee, kerro itsellesi, että tämä on vain paniikkikohtaus. Tämä on paniikkikohtaus, eikä tämä ole vaarallinen. Tämä on paniikkikohtaus ja tämä menee ohi. On mennyt aina. Verisuoni ei ole katkennut päästäni. Kukaan ei tuijota oudosti, ja jos tuijottaakin, niin vitut siitä. Tämä ei ole sydänkohtaus, enkä ole suljettuna sukellusveneeseen, Herra Ylppö kirjoittaa kirjassaan humoristiseen sävyyn.

Hän saa paniikkikohtauksia edelleen, mutta ne kestävät vain pienen hetken. Lyhyt kesto on sen ansiota, että hän osaa nykyisin kertoa itselleen, ettei mitään hätää ole.

– Voit myös kertoa kavereille, että nyt tuli kohtaus. Kaverit kyllä tottuvat, ja sitten on taas piirun verran helpompaa, Herra Ylppö kirjoittaa kirjassaan.

Herra Ylppö tunnetaan muun muassa yhtyeistä Maj Karma, Herra Ylppö & Ihmiset sekä Herra Ylppö & EX. Hän on tehnyt myös elokuvan Kronos Kairos. Hänellä on kolme lasta, jotka ovat syntyneet vuosina 2011, 2013 ja 2021.

Olet mitä syöt -ohjelman voi katsoa MTV KatsomossaOhjelma on katsottavissa myös C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja