Henrikin sämpylät 21.4.2001

toim. Sari-Leena Heilanen

Henrikin sämpylät


50g hiivaa
1/2 l vettä
1/2 dl tummaa siirappia
1/2 tl suolaa
2 rkl oreganoa
2 rkl basilikaa
2 rkl soijaa
2 rkl makeaa soijaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl auringonkukan siemeniä
50g voita tai margariinia
3 dl grahamjauhoja
n. 1 l vehnäjauhoja
Lietä hiiva veteen. Lisää siirappi, suola ja mausteet sekä soijat. Purista valkosipulinkynsi taikinan sekaan. Laita vielä auringonkukan siemenet ennen jauhojen lisäämistä.
Sekoita aluksi kolme desilitraa grahamjauhoja taikinaan. Kun lisäät vehnäjauhot taikinaan alusta taikinaa samalla voimakkaasti. Kun noin 7-8 dl vehnäjauhoja on alustettu taikinaan, lisää rasva, jotta taikina irtoaa sormistasi.
Sämpylätaikina saa olla melko löysää, jotta sämpylöistä tulee mehevämpiä ja pehmeämpiä.
Anna taikinan kohota lämpimässä leivinliinan alla kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan. Leivo taikinasta tasakokoisia sämpylöitä. Pehmeän taikinan käsittelyä auttaa kun käytät runsaasti jauhoja leipomiseen. Voit koristella sämpylät vielä ennen paistamista auringonkukan siemenillä. Paista 200C asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Voit pakastaa ne sämpylät joita et tarjoa heti uunituoreena, sillä pakastetut sämpylät sulavat huoneen lämmössä noin 15 minuutissa.

Lue myös:

    Uusimmat