Henkilöstöravintolalla on yllättäviä vaikutuksia terveyteen

Henkilöstöravintolassa aterioiminen edistää terveyttä ja hyvinvointia. Tuoreen tutkimuksen mukaan monipuolinen lounas ehkäisee liiallista vapaa-ajan syömistä ja auttaa hallitsemaan painoa.

Työterveyslaitoksen tuoreen Työ ja Terveys Suomessa 2012 -tutkimuksen mukaan aterian nauttiminen työpaikkaruokalassa parantaa ruokavaliota, sillä se lisää esimerkiksi tuoreiden kasvisten syömistä.

– Lisäksi henkilöstöravintolassa ruokailu lisää etenkin miesten todennäköisyyttä syödä kalaa, sanoo johtava tutkija Ritva Prättälä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Työterveyslaitos ja THL muistuttavat, että mahdollisuus työpaikkaruokailuun sekä tarjottavan ruoan terveellisyydestä huolehtiminen ovat tehokkaita keinoja edistää työikäisten terveyttä ja päivittäistä hyvinvointia. Ruokailuhetki antaa mahdollisuuden irrottautua hetkeksi työasioista ja tavata saman työpaikan ihmisiä. Lisäksi se antaa työhön virtaa ja edistää työstä palautumista.

Työpaikan johdolla iso merkitys

Terveelliset elintavat ovat yleisempiä silloin, kun työpaikan johdon koetaan olevan kiinnostuneita työntekijöidensä terveydestä ja hyvinvoinnista.

– Yksi konkreettinen välittämistä osoittava asia on, että työnantaja kannustaa työntekijöitä terveelliseen työaikaiseen ruokailuun, muistuttaa tiimipäällikkö Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta.

Työpaikkaruokailulla on myös suuri vaikutus suomalaisten ruokavalioon. Tarjottavat ateriat toimivat usein mallina kotiruokailussa.

– Haastamme ruokapalveluammattilaiset tarjoamaan hyvältä maistuvaa ruokaa, joka on terveellistä, ympäristöystävällistä ja lähellä tuotettua. Tätä varten tarvitaan yhdenmukaiset ohjeet käytännön ruokalistasuunnitteluun, toteaa Prättälä.

Lähde: Työterveyslaitos ja THL

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja