"Helvetillinen vitsi" – Kläbo ja muut tähtihiihtäjät pelkäävät terveytensä puolesta

Useat hiihtäjät pelkäävät kaaosta, kun maastohiihdon Tour de Ski huipentuu Italian Val di Fiemmessa sunnuntaina. 

Tourin tuttu päätösetappi, joka huipentuu Alpe Cermisin hirmunousuun, hiihdetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteislähtönä. Tämä uudistus yhdistettynä Val di Fiemmen latuihin pelottaa useita urheilijoita. 

Puheenaiheeksi on noussut varsinkin nopeavauhtinen kohta noin 2,5 kilometriä startin jälkeen. Hiihtäjät hakevat siinä hyviä asemia loppunousua varten. 

– Pelkään, että siinä käy huonosti. Jokainen voi kokeilla hiihtää siinä itse. Hiihtäjiä mahtuu kaksi rinnakkain, ja kisassa on 60 vapaan hiihtäjää. Radan sivuilla on asvalttia, neljäntenä miesten kokonaistilanteessa oleva norjalainen Pål Golberg kommentoi. 

– Tämä on helvetillinen vitsi, hän jatkaa. 

Naisten päätösosuudelle starttaa 42 urheilijaa, miesten kisaan 59. Kun rata on kapea, ja hiihtäjät tulevat norjalaisen NRK:n asiantuntijan Fredrik Auklaundin mukaan kyseiseen kohtaan noin 60-70 kilometrin tuntivauhdilla, suurkolarin ainekset ovat kasassa. 

– Siitä tulee kaaosta. Kun kävimme tutustumassa paikkaan etukäteen, kaksi hiihtäjää mahtui menemään siitä rinnakkain perinteisellä tyylillä, joten kahden vapaalla etenevän hiihtäjän mahtuminen on jo ongelma, miesten kokonaiskisan voitosta taisteleva norjalaistähti Johannes Hösflot Kläbo toteaa.

– Tarvitaan vain yksi idiootti aiheuttamaan täysi kriisi. Toivotaan, että kaikki hiihtävät kurinalaisesti, naisten kilpailussa kuudentena oleva Ingvild Flugstad Östberg lisää. 

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailujohtaja Pierre Mignerey toteaa, että päättäjät tiedostivat mahdolliset ongelmat, kun päätösetappia muutettiin, mutta uskoo, että parhaat hiihtäjät saavat itselleen hyvät asemat ensimmäisten 2,5 kilometrin aikana.

Jos MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän ennakkonäkemystä on uskominen, varsinkin miesten kisa on ruuhkahihtoa ennen loppunousuun saapumista. 

– Hyvin helpolle alkumatkalle tuskin vetäjää löytyy. Sen pääsee vuorenvarmasti peesailemaan. Se on vähän kuin alkuverryttelyä, retkeillään ensimmäiset kuusi kilometriä ja sitten rykäistään nousuun, Isometsä analysoi.

"Ilmapommitamme laakson sauvoilla"

Kun hiihtäjät odottavat etappia pelonsekaisin tuntein, ainakin Norjan maajoukkueen johto on reagoinut tähän välinepuolella. 

– Ilmapommitamme laakson täyteen sauvoja, valmentaja Eirik Myhr Nossum toteaa värikkäästi. 

Nossumin mukaan ladun varrella on ainakin 50 henkilöä valmiina ojentamaan uusia sauvoja norjalaishiihtäjille.  

Venäjän joukkueen valmentaja Markus Cramer odottaa norjalaisilta vastapalvelusta, jos venäläiskilpailijat joutuvat ongelmiin. Cramer ojensi Ingvild Flugstad Östbergille uuden sauvan perjantain yhteislähtökisassa. 

– Olen melko varma, että he auttavat meitä. Meillä on hyvä suhde, Cramer päättää. 

Naisten Tourin päätösetappi starttaa klo 14.15, miesten vuoro on 16.15. 

Lähteet: Aftonbladet, NRK

Juttuun lisätty Nossumin ja Cramerin kommentit klo 10.50. 

Lue myös:

    Uusimmat