Mainos

Helsinkiläismiehet sähköisen henkilökortin käyttäjiä

Sähköinen henkilökortti on alkutaipaleellaan saanut eniten käyttäjiä pääkaupunkilaismiesten joukosta.

Sähköinen henkilökortti lukulaitteessa

Sähköisiä henkilökortteja on tähän mennessä otettu käyttöön 6000 kappaletta. Kortin haltijoista 54 prosenttia asuu pääkaupunkiseudulla, ja käyttäjistä kaksi kolmannesta on miehiä. Kortteja on eniten 30-49-vuotiailla.

Suomessa kehitelty kortti on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Mikrosirulla varustettu henkilökortti antaa käyttäjälleen sähköisen identiteetin ja mahdollistaa tietoverkkopalvelujen turvallisen käytön. Kortista aiotaan luoda turvallinen avain tietoverkkopalveluihin.
-Useiden eri korttien, tunnuslukujen ja koodiavainten sijasta palveluihin voi tulevaisuudessa käyttää yhtä korttia, sanoo alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen. Hän puhui aiheesta tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Kansalaisvarmenne takaa, että sähköinen asioija on se, joka hän väittääkin olevansa. Kortti on käypä dokumentti henkilöllisyyden osoittamiseen eri tilanteissa. Se toimii matkustusasiakirjana passin sijasta matkustettaessa 15:ssä Länsi-Euroopan maassa.

Langaton tunnistus ilman henkilötietoja

Kortin varmenne ei sisällä mitään henkilöön suoraan liittyviä tietoja. Siinä ei ole syntymäaikaa, sukupuolta tai muuta henkilökohtaista tietoa. Varmenne on 8-numeroinen tunnusluku, jossa on lisäksi yksi tunnusmerkki. Nyt kortilla voi jo hankkia vakuutuspalveluja ja hoitaa pankkiasioitaan. Laki henkilön sähköisestä asioinnista tuli voimaan joulukuussa. Suomen valtio on investoinut noin 20 miljoonaa markkaa hankkeeseen.

-Suunnitelmat henkilön sähköisen tunnistamiseen langattomasti ovat olemassa. Näin palvelujen tarjonta ja käyttö vapautuvat entisestään, kun ne tulevat käyttäjiensä ulottuville matkapuhelimen tai digitaalitelevision kautta, ministeri Korhonen visioi.

Sähköistä henkilökorttia haetaan poliisilta, ja se maksaa 160 markkaa. Kortti on voimassa kolme vuotta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.