Helsinkiin ankkuroitui viikonlopuksi neljä Nato-alusta: "Kohtuullisen harvinaista"

Nato-aluksia saapui vierailulle Suomeen – tästä on kyse 2:51
Nato-aluksia ankkuroitui Helsingin Hernesaaren satamaan – tästä on kyse.

Helsingin Hernesaaren satamaan on tänä viikonloppuna ankkuroitunut neljä eri Nato-alusta, kolmesta eri Nato-maasta. Näin monen Nato-aluksen samanaikainen vierailu on harvinaista. 

Hernesaaren satamassa voi tänä viikonloppuna nähdä aluksia Saksasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista. Suurimmat alukset ovat yhdysvaltalainen ohjushävittäjä USS Gravely sekä maihinnousujoukkojen tukialus USS Gunston Hall.

Komentaja, laivastovierailun isäntä, Jussi Jämsén kertoo, että alukset ovat Helsingissä huoltoa varten.

– Nämä alukset ovat useita viikkoja kestävällä harjoitusjaksolla Itämerellä, joka jatkuu vielä tämän jälkeen. Alukset ovat pistäytyneet Helsinkiin huoltoa ja miehistön lepoa varten, Jämsén kertoo.

Nato-maiden alukset eivät sinänsä ole harvinainen näky Suomessa, mutta näin monen aluksen samanaikainen vierailu on erikoisempaa.

– Meillä on joka vuosi useita alusvierailuja, joita merivoimat isännöi eri satamissa. Mutta näin monta tämän kokoluokan alusta samaan aikaan Helsingissä on kohtuullisen harvinaista, erityisesti korona-aikana, Jämsén sanoo.

Suomella ei ole samankaltaista kalustoa

Suomalaiset alukset jäävät kokonsa puolesta yhdysvaltalaisen kaluston varjoon.

– Meillä ei ole tämän kokoluokan kalustoa ole, mutta hankintaohjelmassa on neljä Pohjanmaa-luokan korvettia, jotka jäävät kuitenkin koossa näille aluksille vielä aika paljon, Jämsén toteaa. 

Yhdysvaltalaisten alusten viikonlopun kestävän vierailun ohjelmaan kuuluu lähinnä miehistön lepo ja täydennykset.

– Joitain virallisia vierailuja ja tapaamisia on lähinnä tutustumismielessä. Alukset lähtevät oman aikataulunsa mukaan, Jämsén kertoo. 

USS Gravely ja USS Gunston Hall eivät ole avoinna yleisölle, mutta Hernesaaressa ankkuroituneella saksalaisalus FGS Sachsenilla voi vierailla sunnuntaina 29.5. kello 13-17.

Lue myös:

    Uusimmat