Merivoimat harjoittelee Ruotsin ja Yhdysvaltojen alusten kanssa – mukana Yhdysvaltojen ohjushävittäjä ja maihinnousutukialus

Merivoimat kertoi perjantaina käynnistäneensä useita harjoituksia pohjoisella Itämerellä ja rannikkoalueilla. Harjoitusten aikana harjoitellaan muun muassa meriliikenteen suojaamista, tilannekuvan muodostamista ja jakamista sekä rannikon taistelutehtäviä ja tulenkäyttöä.

Rannikkoprikaati toteuttaa taisteluosastoharjoituksen Kotkan ja Haminan seudulla sekä ampuu tulevan viikon aikana rannikkotykistöllä ja meritorjuntaohjuksella Hangon alueelta.

Uudenmaan prikaati toteuttaa rannikkotaisteluharjoituksia Syndalenin alueella Hangossa sekä Saaristomerellä. Joukot liikkuvat NH90-helikoptereilla sekä venekalustolla. Harjoituksiin osallistuu myös rannikkojoukkoja ja venekalustoa Ruotsin merivoimien Amfibiorykmentti 1:stä.

Harjoituksiin merellä liittyy lisäksi harjoittelua Ruotsin merivoimien alusten sekä Yhdysvaltain laivaston kanssa.

–  Harjoitustoiminta kehittää valmiutta ja yhteistoimintakykyä eri viranomaisten ja kumppanimaiden kanssa ja parantaa Puolustusvoimien kykyä alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen, Merivoimien tiedotteessa sanottiin.

Ilmavoimat osana Ruotsin ilmavoimien pääsotaharjoitusta

Ilmavoimat osallistuu Ruotsissa järjestettävään Luftförsvarsövning 22 -harjoitukseen 18.–25. toukokuuta. Harjoitus on osa puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Yhteistyö tähtää Itämeren alueen turvallisuuden sekä Suomen ja Ruotsin puolustuksen vahvistamiseen.

Ilmavoimien kuusi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja Pilatus PC-12NG -yhteyskone ovat mukana Etelä- ja Keski-Ruotsissa järjestettävässä harjoituksessa, Ilmavoimien tiedotteessa kerrottiin.

Kyseessä on Ruotsin ilmavoimien tämän vuoden pääsotaharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 2 500 henkilöä. Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 80 henkilöä.

Suomen Ilmavoimien osalta tavoitteena on harjoitella ilmaoperaatioiden suunnittelua ja toteutusta sekä tukikohta- ja johtokeskustoimintaa yhdessä Ruotsin ilmavoimien kanssa.

Puolustusvoimat tiedotti aiemmin, että Suomen ilmatilassa tankataan perjantaina neljä Yhdysvaltojen ilmavoimien A-10-lentokonetta. Tankattavien koneiden ja KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneen ei Puolustusvoimien mukaan ollut määrä laskeutua Suomen maaperälle.

Lentoliikennettä seuraavan AirNav RadarBox-sivuston mukaan yhdysvaltalainen tankkauskone saapui perjantaina Suomen ilmatilaan käsivarren Lapissa ja poistui noin puolentoista tunnin päästä etelärannikolla Viron suuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat