Helsinki-Vantaan lentoasema päihittää kasvuvauhdissa muut Pohjoismaat – matkustajamäärä ylitti 20 miljoonaa

Suomen lentoliikenteen päästöt kasvaneet lentomatkustajien määrän kasvaessa 1:18
Suomen lentoliikenteen päästöt ovat kasvaneet lentomatkustajien määrän kasvaessa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvaa nopeammin kuin sisarkenttänsä muissa Pohjoismaissa.

Matkustajamäärä kasvoi Helsinki-Vantaalla edellisvuodesta huimat 10,4 prosenttia, kun Tukholman Arlandassa kasvu jäi vain yhteen prosenttiin ja Kööpenhaminassa 3,8 prosenttiin.

Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi kulki vuoden 2018 aikana ennätykselliset 20,8 miljoonaa matkustajaa.

"Helsinki-Vantaan matkustajamäärissä näkyy ennen kaikkea se, että suurimmat lentoyhtiöasiakkaamme Finnair ja Norwegian ovat lisänneet reitti- ja lentotarjontaansa Helsingistä", kertoo Finavian reittikehitysjohtaja Petri Vuori.

Tarjontaa ei tietenkään lisättäisi, ellei myös kysyntä kasvaisi.

”Talouden noususuhdanne lisäsi viime vuonna suomalaisten matkailuintoa, ja myös turismi Suomeen on lisääntynyt huomattavasti. Lisäksi jatkomatkustus Helsingin kautta, erityisesti Aasian vaihtoliikenne, on ollut kovassa kasvussa. Myötätuulta on ollut monesta suunnasta", Vuori toteaa.

Maantieteellisestä sijainnista apua

Helsinki on Pohjois-Euroopan ylivoimaisesti verkottunein lentoasema. Toisin sanoen se on erinomaisesti linkittynyt muihin hyvien yhteyksien lentokenttiin maailmassa. Pelkästään suorat yhteydet Helsinki-Vantaalta tavoittavat yli 320 miljoonaa ihmistä.

Esimerkiksi vuoden 2018 alussa suoria viikkoyhteyksiä Aasiaan oli Helsingistä 143 lentoa eli kolminkertaisesti Kööpenhaminan 45 lentoon verrattuna. Tukholmasta Aasiaan on 23 lentoa viikossa.

Aasian-liikenteessä Helsinki-Vantaan kasvua avittaa hyvä maantieteellinen sijainti. Helsingistä on tarjolla lyhyimmät lentoreitit Euroopan ja Aasian välillä.

"Helsinki-Vantaa on pieni iso kenttä. Asema on kompakti suhteessa matkustajamääriin, mikä tekee vaihtamisesta helpompaa. Vaihtoaika onkin lyhyempi kuin kilpailijakentillä", Vuori kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat