Helsinki suunnittelee terveysasemien asiakasmaksujen palauttamista – "Vaakakupissa kaksi vaihtoehtoa"

Helsingin kaupunki on ollut valtakunnallinen outolintu siinä, että se ei ole vuosikausiin perinyt asiakasmaksuja kuntalaisten terveyskeskuskäynneistä. Nyt kaupunki suunnittelee maksujen palauttamista taloussyistä. 

Helsingin kaupungin sote-johdosta kerrotaan MTV Uutisille, että palautuessaan maksut olisivat lain sallimalla enimmäistasolla. Apulaispormestari puolustaa maksuja.

Taustana muutosohjelmalle – ja näin myös maksupohdinnalle – on saamamme valtionrahoituksen niukkuus. Kuten on hyvin tiedossa, sote-uudistuksen jälkeen Helsinki ei enää itse määritä sosiaali- terveys ja pelastuspalveluiden budjettia itse. Käytettävissä olevan rahamäärän määrittää valtion sotepe-rahoitusmalli, jonka asettamaan budjettiraamiin Helsingin on päästävä. Tämä edellyttää seuraavien vuosien aikana sopeutustoimia, joista nyt muutosohjelmalla linjataan, toteaa apulaispormestari Daniel Sazonov (Kok.). 

"Kaikkialla muualla Suomessa maksut ovat käytössä"

Sazonov kertoo, että valmistelun aikana on saatu haettua 36 miljoonan euron säästöt hallinnosta ja tukipalveluista. 

Asiakasmaksujen käyttöönoton vaikutuksia pitää arvioida suhteessa muihin vaihtoehtoisiin sopeutustoimenpiteisiin. Ajattelen itse niin, että vaakakupissa on tämän osalta kaksi vaihtoehtoa: kohtuullisten asiakasmaksujen kerääminen terveysasemilla tai samalla euromäärällä tehtävä palveluiden karsiminen. Näistä pidän itse parempana ensimmäistä – huomioiden se, että kaikkialla muualla Suomessa maksut ovat käytössä. 

Sazonov uskoo, että maksut tulisivat joka tapauksessa käyttöön tulevina vuosina riippumatta helsinkiläisten päättäjien päätöksistä. 

Uuden hallituksen ohjelmassa on linjattu, että asiakasmaksut yhtenäistetään valtakunnallisesti.

Apulaispormestari huomauttaa, että asiakasmaksut voidaan jättää perimättä tilanteissa, joissa asiakasmaksun periminen vaarantaisi toimeentulon edellytyksiä. Lisäksi maksuihin sovelletaan maksukattoa. 

Muutosohjelman tarkempi sisältö hahmottuu 12.9. lautakunnan kokouksen jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat