Helsinki karsimassa koulunkäyntiavustajia – miten käy luokkien työrauhan?

Säästöt uhkaavat opetusta 2:06

Koulunkäyntiavustajien määrä uhkaa vähentyä Helsingissä kaupungin säästöjen myötä. Yhtään vakituista työsuhdetta ei lopeteta, vaan vähennykset tehdään ostopalvelun puolelta. Kaupungin kouluissa työskentelee yli 500 koulunkäyntiavustajaa, joista runsas 200 työskentelee ostopalveluyrityksen listoilla.

Käytännössä ostopalveluiden vähentäminen näkyy kaikkien koulunkäyntiavustajien arjessa, koska töitä järjestellään uudelleen. Tämä herättää huolta niin opettajissa kuin oppilaiden vanhemmissa.

Erityisoppilaiden asema mietityttää

Kouluissa pelätään, että etenkin erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden asema heikkenee. Vaikka opetusvirasto on linjannut, että avustajien käyttöä vähennetään nimenomaan yleisopetuksesta, niin vähennys näkyy myös erityisopetusryhmien arjessa.

Erityisopettajat ovat tottuneet työskentelemään saman koulunkäyntiavustajan kanssa siten, että ryhmässä on koko ajan kaksi aikuista. Nyt tämä uhkaa jäädä historiaan tilanne, jossa avustajia siirrellään eri luokkien ja koulujen välillä hirvittää.

– Kyllä se hirvittää, että miten saa oppilaiden etu voidaan taata. Nyt erityislapset ovat jäämässä vaille tarvitsemaansa tukea, kun avustajien määrää vähennetään ja avustajia siirretään eri luokkiin. Tulee sellainen olo, että erityisluokista tulee lasten säilöntäpaikkoja, pohtii erityisopettaja Virpi Härkönen-Karanko Pihlajiston ala-asteen koulusta.

– Työparitoiminta on osoittautunut hyväksi, kaksi aikuista yhdessä on enemmän kuin kaksi, kun toimitaan erityislasten parhaaksi, vahvistaa erityisopettaja  Kari Hyrkäs.

Hyrkäksen mielestä lapset, joilla on esimerkiksi tunne-elämän häiriöitä, hyötyvät siitä, että luokassa olevat aikuiset ovat tuttuja ja turvallisia. Hän epäilee, että erityislasten menestystarinat jäävät historiaan, jos erityistä tukea ei pystytä antamaan. Erityislapsen vanhempi pelkää niinikään lasten oppimisen puolesta.

– Lapsen oppiminen on todella suuressa vaarassa ja tietenkin mua huolestuttaa se, että miten se työrauha siellä luokassa säilyy. Toiset lapset tarvitsevat koko ajan tukea onnistuakseen. Se mietityttää, miten yksi opettaja voi selvitä siitä, miettii erityisluokkalaisen äiti Anu Purhonen.

Joululahjaksi leikkauspäätöksiä

Helsingin opetuslautakunta päättää lopullisesti ensi vuoden säästötoimissa joulukuun puolivälissä. Syksyn työrauhaa ovat nakertaneet kaavaillut leikkaukset.

Opetusvirasto on säästöesityksiä tehdessään ollut selkä seinää vasten.

– Nyt me ollaan tilanteessa, että jostain on pakko joka tapauksessa säästää. Ja poliitikoillakin on nyt vaikea ratkaista sitä, mistä kouluissa luovutaan, tuskailee Helsingin opetusviraston oppilashuollon päällikkö Vesa Nevalainen.

– Täällä meidän koulussa on sekava ja hämmentynyt tunnelma. Meillä on valtava huoli lapsista, kertoo erityisluokan koulunkäyntiavustaja Harri Asikainen.


Lue myös:

    Uusimmat