Helsingin säilytyssuojien hoitajat epäilevät vartijoita kovista otteista

Kisahallin putkaan on tuotu yhä enemmän kiinniotossa vammoja saaneita asiakkaita.

Säilytyssuojissa työskentelevät helsinkiläishoitajat epäilevät vartijoita liiallisesta kovakouraisuudesta. Helsingin Töölön säilytyssuojissa työskentelevien kahden sairaanhoitajan mukaan vartijoiden Kisahallin putkiin tuomilla asiakkailla on ollut yhä enemmän kiinniotossa syntyneitä vammoja. Asiakkailla on ollut erilaisia ruhjeita, murtumia ja jäsenten sijoiltaan menoja. Joillakin on ollut jopa katkenneita kylkiluita, olkapää sijoiltaan ja käsivarsi murtunut useista kohdista.

-Toistuvasti tapahtuu tällaista. Työntekijöidemme kertomat tiedot pitävät paikkansa. Myös Itäkeskuksen näpistelyprojektin tiimoilta on saatu nuorilta tietoja vartijoiden kovista otteista, joskin tapaukset ovat lievempiä kuin Kisahallissa tavatut, kertoo sosiaalipäivystyksen toimistopäällikkö Olli Salin Helsingistä.

Myös Kisahallissa työskentelevä sosiaalityöntekijä kertoo havainneensa samanlaisia tilanteita. Salinin mukaan ongelmat liittyvät lähinnä nuorehkoihin, omaa persoonaansa korostaviin vartijoihin, ei niinkään vanhempiin alalla pitempään toimineisiin vartijoihin.

Poliisin mielestä kyse on yksittäistapauksista


Poliisi puolestaan uskoo tapausten olleen yksittäisiä. Töölön säilytyssuojien ylikomisarion Heikki Porolan mukaan vuoden vaihteessa oli yksi tapaus, mistä on käynnissä poliisitutkinta.

-Ei siitä ole kysymys, etteikö tällaisia tapauksia olisi, mutta mitään yleistä trendiä ei ole havaittu. Meille ei ole tullut ilmoituksia tällaisesta. Tietysti voi olla, että asiakkaatkin ovat niin kovia kolhuja kokeneita, että heidän sietokykynsä on korkeampi kuin meillä muilla. He eivät ihan pienestä tule poliisin pakeille, Porola sanoo.

Porola korostaa, että poliisi kyllä tutkii kaikki ne tietoonsa tulleet tapaukset, joissa on syytä epäillä liiallista voimankäyttöä. Tämä koskee niin vartijoita kuin poliisia itseäänkin. Töölön Kisahallin putkissa työskentelevien sairaanhoitajien mielestä ongelmat ovat koskeneet lähinnä vartijoita, eivät poliisia.

-Jos ylilyöntejä esiintyy, asia kyllä tutkitaan, kunhan vain tapauksesta ilmoitetaan meille, Porola sanoo.

Vartijat ovat tuoneet Kisahalliin päihtyneitä, häiriköineitä tai muuta haitantekoa aiheuttaneita asiakkaita muun muassa kauppakeskuksista ja muista julkisista tiloista.

Viime vuonna Helsingissä tehtiin seitsemän rikosilmoitusta pahoinpitelyistä, joissa epäiltynä on ollut vartija. Kisahallin putkan sairaanhoitajien kokemukset viittaisivat yleisempään ongelmaan.

-Ehkä Kisahallin asiakaskunnassa on sellaisia, jotka eivät osaa pitää puoliaan, eivätkä myöskään tee poliisille rikosilmoitusta kovasta kohtelusta. Meille ei näitä seitsemää tapausta enempää ole ilmoitettu, toteaa ylikonstaapeli Ossi Yliskoski Helsingin keskustan poliisipiiristä.

Suurin osa vartijoista on kunnollisia

Vartijakoulutusta järjestetään muun muassa Hyvinkään-Riihimäen seudun ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa, johon myös Suomen Vartijakoulun toiminta yhdistetään lähiaikoina. Vartijoiden koulutuskenttä on aikaisemmin ollut kirjava, mutta tilanne on parantumassa.

-Valtaosa vartijoista on kunnollisia ja alalle täysin sopimattomat henkilöt ovat alkaneet karsiutua pois. Alan työvoimatarve on toisaalta ollut suuri ja vartijaksi on aiemmin päässyt lähes kouluttamattomia henkilöitä, tämä yhtälö on aiheuttanut myös ongelmia. Jotkut henkilöt kasvavat pituutta ja leveyttä vartijan tehtäviin astuessaan. Mutta tilanne on mielestäni parantunut paljon, sanoo turvallisuuskouluttaja Ari Arola.

Noin 60 prosenttia vartijoista kuuluu Palvelualojen ammattiliittoon eli PAM:iin. Liitossa ei tiedetä vartijoiden olleen kovaotteisia.

-Suoraan sanoen liitossa ei ole törmätty tällaisiin tilanteisiin. Valtaosa vartijoista on ammattitaitoista väkeä; nämä ovat aika uskomattomalta kuulostavia väitteitä. Sen kolmen vuoden aikana, jolloin olen vartijoiden asioita hoitanut, eteeni on tullut yksi tapaus, joka täällä liitossa hoidettiin, kertoo sopimussihteeri Heikki Lehtonen PAM:ista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat