Mainos

Helsingin pörssi

Osakkeiden lasku New Yorkissa painoi kursseja Helsingissä myös tänään. Keskimäärin kaupantekokurssit tippuivat prosentin verran.

Osakelistan toimialoista poikkeuksen laskulinjasta tekivät vain kuljetus ja liikenne sekä teollisuudessa viestintä ja kustannus. Pörssin osakevaihto oli jälkipörssi ykkösen jälkeen 636 miljoonaa markkaa.

New Yorkissa pörssiä painoivat alas osaltaan myös Yhdysvaltain tuoreet talousluvut; ennakoitua enemmän nousseet vähittäismyyntiluvut ja työttömyyden lasku. Korkeaksi noussut kurssitaso ajoi myös osan sijoittajista kotiuttamaan voittojaan.

Helsingissä metsäosakkeiden lasku jatkui 1,7 prosentin voimalla, ja metalliryhmässä hinnat tippuivat keskimäärin 0,9 prosenttia. UPM:n vaihtokurssi laski 2,50 markkaa 108,50 markkaan ja laskussa olivat myös Stromsdahlin ja Metsä-Serlan osakkeet sekä Enson A-sarjan osake.

Metalliosakkeista halpenivat etenkin Metran, Rauteen ja Valmetin osakkeet. Cultorin tuloksen lasku pudotti yhtiön osakkeiden hintoja 2-3 markkaa 300 markkaan. Ryhmän osakkeista myös Hartwall halpeni viisi markkaa 325 markkaan. Sen sijaan Huhtamäen molemmat osakkeet kallistuivat: I-osake 4,80 markkaa 252 markkaan ja K-osake 2,50 markkaa 241 markkaan.

Nokian lasku New Yorkissa keskiviikkona heijastui torstaina yhtiön osakkeisiin Helsingissä. A-osakkeen päätöshinta putosi 4,50 markkaa 319 markkaan ja K-osakkeen 5,50 markkaa 317,50 markkaan. Myös Vaisalan päätöshinta halpeni viisi markkaa 340 markkaan.

Poikkeuksen yleisestä laskulinjasta tekivät liikenneyhtiöt Birka Line, Finnair ja Viking Line. Teollisuusosakkeista vaihtokurssit paranivat Huhtamäen lisäksi Koneen B-osakkeella, Aspolla ja etenkin WSOY:n molemmilla osakesarjoilla. WSOY:n A-osakkeen hinta nousi edellisistä kaupoista 12 markkaa 192 markkaan ja B-osakkeen 19,90 markkaa 155 markkaan.

Stockmannin hallitus ehdottaa vuoden 1996 osingoksi 7,50 markkaa eli 50 penniä edellisvuotta enemmän. Birka Linen osinkoa ehdotetaan parannettavaksi edellisvuoden neljästä markasta kymmeneen markkaan ja WSOY:n kahdesta markasta neljään markkaan. Cultorin osinkoehdotus on viisi markkaa eli edellisvuoden tasoa.

Nesteen hallitus pyytää 8. huhtikuuta kokoontuvalta yhtiökokoukselta osakeantivaltuuksia vuoden ajaksi. Valtuuksia pyydetään vaihtovelkakirjalainojen ottamiseen ja uusmerkintöihin, ja niiden kokonaisvaikutus osakepääomaan voisi olla enintään 98,5 miljoonaa markkaa.

Nokian vaihto oli tänään 182 miljoonaa, Valmetin 109 miljoonaa, UPM:n 68 miljoonaa, Outokummun 33 miljoonaa ja Aamulehden 21 miljoonaa markkaa. Aamulehden vaihdosta 20,7 miljoonaa koostui pankkiiriliike Protoksen sisäisestä kaupasta, jossa omistajaa vaihtoi 124 300 kappaletta II-sarjan osakkeita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.