Helsingin pormestari Vapaavuori ihmeissään hallituksen vaitonaisuudesta: "Meillä ei ole mitään tietoa siitä, onko tulossa liikkumisrajoituksia"

2:41
Jan Vapaavuori vieraili keskiviikon Kymmenen uutisissa - katso haastattelu tästä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan kaikki vaihtoehdot ovat auki sen suhteen, jatkuuko etäopetus ensi viikon jälkeen. Liikkumisrajoitusten osalta Vapaavuori olisi toivonut hallitukselta parempaa vuoropuhelua.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti voimassa olevien alueellisten koronatoimien jatkamisesta.

Yläkoulut sekä toisen asteen oppilaitokset jatkavat Helsingissä etänä pääsiäisen yli, 5. huhtikuuta asti.

Tällä hetkellä koulut ovat etäopetuksessa Sanna Marinin (sd.) hallituksen määräämän sulun takia. Sulkutila alkoi 8. maaliskuuta ja on parhaillaan käynnissä kolmatta viikkoa. Sulun määriteltiin alun perin kestävän ensi maanantaihin asti.

Vapaavuoren mukaan Helsingissä on odotettu, että hallitus olisi palannut koulukysymyksiin, mutta näin ei ole tapahtunut.

– Ensi viikon maanantai on varsin lähellä. Meillä on kymmeniätuhansia koululaisia ja satoja opettajia, joiden elämään etäopetus vaikuttaa, ja valtava määrä järjestelyjä, joita pitää tehdä.

Hallitus linjasi sulkutilasta kertoessaan, ettei sulkutilan jälkeen enää toteutettaisi valtakunnallisia koulusulkuja.

"Kaikki on mahdollista"

Etäopintoja päätettiin nyt jatkaa pääkaupunkiseudulla viikolla. Linjauksia tästä eteenpäin tehdään ensi viikolla.

Vapaavuoren mukaan päätökset tullaan tekemään kokonaiskuvaan perustuen. Lähiopetukseen palaaminen on periaatteessa mahdollista jopa siinä tapauksessa, että hallitus asettaisi pääkaupunkiseudulle ja Turkuun liikkumisrajoituksia.

– Kaikki on mahdollista. Aina on kysymys kokonaisharkinnasta, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori toivoo vuoropuhelua

Hallituksessa on tänään kirjoitettu uutta versiota lakiluonnoksesta liikkumisrajoituksia koskien.

Kaikkea tarpeetonta liikkumista pyritään rajoittamaan pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Poikkeuksina sallittua olisi muun muassa kaupassa, apteekissa, pankissa, töissä tai koulussa käyminen sekä ulkoilu.

Vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n eduskuntaryhmät kokoontuvat illalla käsittelemään tuoreinta versiota lakiesityksestä.

Vapaavuori ei kommentoi keskeneräisiä rajoituksia tältä erää.

Pormestari tuo kuitenkin esille aiemminkin ilmaisemansa toiveen siitä, että hallitus kävisi tärkeistä ratkaisuista riittävästi vuoropuhelua suurten kaupunkien johtajien kanssa.

– Meillä ei ole mitään tietoa siitä, onko tulossa liikkumisrajoituksia, ja jos on, minkälaisia rajoituksia on tulossa. Olemme niitten spekulointien varassa, mitä julkisuudessa on esiintynyt, Vapaavuori sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja