Mainos

Helsingin käräjäoikeus alensi Yleisradion Gramex-korvauksia

Musiikkipuolella pelätään korvausten alennusten vaikutuksia suomalaiseen kulttuurimaailmaan.

Helsingin käräjäoikeus on vahvistanut Yleisradion äänitteiden soitosta tekijänoikeusjärjestö Gramexille maksamat korvaukset. Käräjäoikeuden päätös alentaa korvauksia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yleinen tuomioistuin on vahvistanut Ylen Gramex-korvausten tason. Päätös on Yleisradiolle sekä periaatteelliselta että taloudelliselta kannalta merkittävä. Se tietää mittavia säästöjä. Muusikot ja levytuottajat ratkaisu on vetänyt mietteliääksi.

Käräjäoikeuden mukaan äänitteiden soitosta esittäville taiteilijoille ja tuottajille maksettavan korvauksen tulee olla kohtuullinen. Korvauksia laskettaessa on otettava huomioon ohjelmien katselija- ja kuuntelijamäärät. Ylen maksamat korvaukset eivät voi olla ilman erityistä syytä erisuuruiset kuin kaupallisten radioasemien. Korvaus määräytyy myös sen mukaan, onko kysymyksessä paras lähetysaika, ilta- vai yöaika.

Yleisradion Gramex-korvaukset olivat viime vuonna 5,4 miljoonaa euroa. Hallintojohtaja Jussi Tunturin mukaan päätös merkitsee noin parinkymmenen prosentin pudotusta kokonaiskustannuksissa.

Musiikkipuolella pelätään korvausten alennusten vaikutuksia suomalaiseen kulttuurimaailmaan.

- Päätös on raskas isku, joka heikentää mahdollisuuksia tuottaa kotimaista musiikkia, äänilevytuottajia edustavan ÄKT:n toiminnanjohtaja Arto Alaspää arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.