Helsingin keskustassa tehtiin eilen toukokuun sade-ennätys – päivä oli Kaisaniemessä vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian märin

Veera oli vähällä jäädä kaatuvan puun alle Helsingissä – mukana oli 3- ja 5-vuotiaat lapset:"Ei meinannut itkusta tulla loppua" 0:38
Elinen oli Helsingissä paitsi sateinen myös tuulinen. Veera oli vähällä jäädä kaatuvan puun alle Helsingissä – mukana olivat 3- ja 5-vuotiaat lapset.

Helsingissä eilen koetut rankkasateet osoittautuivat voimakuudeltaan historiallisen voimakkaiksi.

Ilmatieteen laitoksen tutija Mika Rantanen kertoo tviitissään, että Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla mitattiin eilen 39,7 millimetrin sadesumma. 

Lukema on Rantasen mukaan suurin toukokuussa koskaan mitattu. Mittaushistoria alkaa vuodesta 1844.

Suomen hurjin sadesumma mitattiin sodan aikana Espoossa

Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta kertoo, että Kaisaniemen kaikkien aikojen suurin vuorokausisade-ennätys on 79,3 milliä. Se mitattiin 24. heinäkuuta 1993.

Edellinen toukokuun ennätys Kaisaniemestä on 37,5 milliä. Mittauspäivä oli 28. toukokuuta 1930. Koko Suomen toukokuun sade-ennätys on vuodelta 1988, 88,4 milliä.

Huhti- ja toukokuu ovat Jokisen mukaan suhteellisen kuivia kuukausia. Niiden ennätykset kalpenevatkin koko vuoden ennätykseen nähden. Se on huimat 198,4 milliä. Mittauspaikka oli Espoon Lahnus, ja päivä oli 21. heinäkuuta 1944.

Lue myös:

    Uusimmat