Mainos

Helsingin jäsenmäärä kasvaa, muualla vähenee – ortodoksinen kirkko siirtää arkkipiispanistuimen Kuopiosta Helsinkiin

Suomen ortodoksinen kirkko on päättänyt siirtää kirkon arkkipiispanistuimen Kuopiosta Helsinkiin, kertoo kokouslähde STT:lle.

Arkkipiispanistuin siirtyy Helsinkiin ensi vuoden alussa.

Asiasta päätettiin kirkolliskokouksessa Valamon luostarissa maanantai-iltana.

Ortodoksisen kirkon ohjausryhmän muuton seuraamuksia arvioivan, tänä syksynä valmistuneen raportin mukaan istuimen muuttoa Helsinkiin puoltaa se, että kirkon painopiste on siirtynyt vahvasti eteläiseen Suomeen keskelle seurakuntalaisten suurinta keskittymää.

Ortodoksisen kirkon kolmella hiippakunnalla on yhteensä reilut 60 500 jäsentä.

Vuoden 2015 lopussa Helsingin hiippakunnan jäsenmäärä oli liki 33 800. Koko Karjalan hiippakunnassa vastaavasti oli reilut 20 200 ja Oulun hiippakunnassa 6 580 jäsentä.

– Helsingin hiippakunnissa jäsenmäärä kasvaa vuosi vuodelta, muissa hiippakunnissa vähenee. Väestökehityksen ennusteet osoittavat pääkaupunkiseudun väkimäärän kasvavan voimakkaasti seuraavina vuosikymmeninä. Tämä tuo suurta potentiaalia myös kirkon jäsenmäärän kasvulle, raportissa todetaan.

Kirkkomuseo Riisa pysyy Kuopiossa

Toiseksi perusteluksi muutolle on esitetty se, että arkkipiispa pystyy valvomaan kirkon etuja parhaiten pääkaupungissa, jonne suomalainen päätöksenteko on keskittynyt.

– Ajatellen kirkon jäseniä olisi myös erittäin tärkeää, että jäsenistön suurimmalla alueella arkkipiispa voisi olla läsnä kirkon jäsenten elämässä ja tavata heitä myös kirkollisten palvelusten yhteydessä, raportissa perustellaan.

Siirron jälkeen Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa. Arkkipiispan katedraalina toimii Uspenskin katedraali.

Ohjausryhmän raportin mukaan arkkipiispan istuimen siirrolla ei ole vaikutusta Kuopiossa toimivien palvelukeskuksen yksiköiden tai kirkkomuseo Riisan sijaintiin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.