Mainos

Helsingin hotelleissa on vielä tilaa – hinnat kuitenkin pompanneet

0:16

Jos on tarve majoittua Helsinkiin Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen aikaan, ei tarvitse huolehtia hotellikapasiteetin riittävyydestä. Keskustaankin mahtuu yhä, huoneesta joutuu tosin pulittamaan selvästi tavallista korkeamman hinnan.

STT:n haastattelemien hotelliketjujen johtajien mukaan valtaosassa hotelleista on vielä tilaa. Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen aiheuttama kysyntäpiikki nähdään erittäin myönteisenä piristysruiskeena heinäkuulle, joka on liikematkailun osalta vuoden hiljaisinta aikaa.

– Joitakin hotelleja on täynnä. Mutta kyllä Helsinkiin vielä mahtuu, kertoo Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Käyhkön mukaan Scandicin hotelleissa yöpyy joidenkin kansainvälisten mediayhtiöiden väkeä. Yksittäiset yhtiöt ovat varanneet suurimmillaan muutamia kymmeniä huoneita.

Sokotelin toimitusjohtajan Jarkko Härmälän mielestä keskustelu kapasiteettiongelmista on ollut outoa.

– Koko pääkaupunkiseudun kapasiteetti ei tule täyteen. Tässä liikkuu kuitenkin vain noin 20–25 prosenttia koko kapasiteettimäärästä lisäruiskeena tähän normaalikysyntään, Härmälä sanoo.

Haasteena lyhyt varoitusaika

Trump–Putin-kokous tuo Helsinkiin parituhatta ihmistä, joista suuri osa kansainvälistä mediaa. Väkimäärältään paljon isompiakin tapahtumia on Helsingissä viime vuosina pidetty.

– Megakonsertit liikuttavat sellaiset 20 000–50 000 ihmistä ja silloin kaupunki tulee kyllä täyteen. Tämä on tällaisen isohkon kongressin kokoinen tapahtuma ja luonteeltaankin sen oloinen, muistuttaa Sokotelin Härmälä.

Normaalista poikkeavaa on nyt lähinnä se, kuinka lyhyellä varoitusajalla kokous järjestetään.

– Yleensä tällaiset tuhansien taksien konferenssit tiedetään vuosia etukäteen. Tämä kuitenkin järjestettiin kahdessa viikossa, sanoo Kämp Collection Hotelsin toimitusjohtaja Laura Tarkka.

– Senkin takia Helsinki oli hyvä vaihtoehto, että täällä suoriuduttiin tästä. Ei moni paikka ehkä pystyisi tähän, vaikka olisi enemmän kapasiteettiakin.

Yölamppua poltettu

Tarkan luotsaamaan ketjuun kuuluu suuri osa Helsingin luksushotelleista, muun muassa St. George ja Kämp. St. Georgeen tyhjennettiin viikko sitten mystinen amerikkalaiskuljetus ja sitä on pidetty Trumpin mahdollisena yöpymispaikkana.

Äkillinen kysyntäpiikki on aiheuttanut hotelliketjussa paljon työtä, sillä huippukokous on lisännyt etenkin laadukkaampien huoneiden kysyntää.

– Totta kai se toi haasteita. Kyllähän niistä selvitään, mutta se on vaatinut aikamoisia järjestelyjä kaikilta, Tarkka sanoo.

Myös Scandicin Käyhkön mukaan "yölamppua on poltettu", kun kaikkien toiveet on yritetty täyttää.

Tarkan mukaan joidenkin asiakkaiden varauksia on jouduttu siirtämään, mutta kaikille joilla on ollut välttämätön majoitustarve tietylle ajalle, on huone pystytty myös järjestämään.

Lottovoitto

Haasteista huolimatta hotellit ovat tyytyväisiä kysyntäpiikistä, sillä keskikesällä hotellit täyttyvät lähinnä vapaa-ajan matkaajista.

– Tyypillisesti heinäkuu on kuukausi, jolloin mitään bisnesajureita ei oikeastaan ole, Käyhkö muistuttaa.

– Tämähän on ihan lottovoitto Suomelle, että tällainen kokous täällä Helsingissä järjestetään ja sitä kautta tänne saapuu valtava määrä mediaa ja delegaatioita. Se tarkoittaa useiden miljoonien eurojen positiivista ruisketta suomalaiseen talouteen, Härmälä iloitsee. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.