Helsingin citypyörien kesä alkoi tänään liukkaan talvisohjon keskellä – ”Kannattaa katsoa, että jarrut toimivat”

Kaupunkipyörät palasivat tänään Helsingin katukuvaan 1:25

Helsingin kaupunkipyörät palasivat tänään kaduille. Innokkaimmat fillaristit saivat polkea liukkaassa talvikelissä.

Tulevan kesän aikana kirkkaankeltaisia citypyöriä riittää liikenteessä 2550 kappaleen verran.

Toistaiseksi kesäkatujen kuumuus ja optimaaliset pyöräilykelit ovat vielä haave.

– Oli päätetty, että 3. huhtikuuta homma lähtee käyntiin. Nyt tuli vähän haastavat olosuhteet, HSL:n fillarilähettiläs Lassi Sarlos tokaisee.

Sarloksen toimenkuvaan kuuluu kaupunkilaisten opastaminen pyörien käyttöön ja järjestelmään rekisteröitymiseen.

Kesällä Sarlos tulee kiertämään pyöränpumpun ja tablettitietokoneen kanssa auttamassa halukkaita pyöräilijöitä – tänä aamuna työnsarkaa riitti kuitenkin sohjon ja lumen seassa Sörnäisten Vaasanaukiolla.

 – Kannattaa katsoa, että jarrut toimivat, ennen kuin lähtee ajoon. Tilannenopeudet on hyvä pitää kunnossa, ja jos on röpelöjäätä, ei kannata ajaa kovin lujaa, Sarlos ohjeistaa.

Ensimmäinen pyörä lähti viidessä minuutissa

Kaupunkipyörät olivat viime kesänä huippusuosittuja: Helsingissä ja Espoossa poljettiin yhteensä noin 3.4 miljoonan kilometrin edestä.

Uuden sesongin ensimmäisenä aamupäivänä koko pyöräarsenaali ei ollut vielä käytössä, ja reaaliaikaisesti päivittyvän kartan perusteella suurin osa pyöräasemista ammotti tyhjyyttään.

Sarloksen mukaan Helsingissä on tällä hetkellä noin 120 asemaa, ja kesäksi määrä nousee vielä kolmellakymmenellä. Espoossa pyöräilykausi käynnistyy toukokuussa, ja aluksi käyttöön otetaan 70 asemaa.

Aamun ensimmäisiä citypyöräilijöitä ei tarvinnut odottaa kauaa.

– Pyörät tulivat kahdeksalta tähän Sörnäisten metroasemalle, ja viittä yli kahdeksan lähti ensimmäinen pyörä käyttöön. Aika vauhdikkaasti on alkanut, Sarlos kehuu.

Lue myös:

    Uusimmat