Helmi kokeili TRX-treeniä: Erikoisjoukkojen laji haastaa liikkujat

Yhdysvaltojen Navy SEALS erikoisjoukkojen kehittämä TRX-treeni kuulostaa ja näyttää rajulta rääkiltä. Kuinka suomalaiset naiset pärjäsivät treenissä? Lue kokemukset!

TRX on Suomessa varsin uusi juttu, joten kokeilijoilla ei ollut juurikaan ennakkokäsityksiä tulevasta. FIX Pasilassa TRX-tunteja ohjaava Jarkko Pirhonen lupaa opastaa meidät lajin saloihin.

Pirhonen kertoo, että lajin kehitti Yhdysvaltojen Navy SEALS erikoisjoukoissa palvellut Randy Hetrick. Hän rakensi laskuvarjon ja kumiveneen osista apuvälineen, joka oli helppo kiinnittää mihin tahansa. Tämän kuntoilulaitteen pystyi ottamaan mukaan minne vaan, ja näin pitämään kuntoa yllä. Nykyiset TRX-vastukset on tehty joustamattomasta nailonista.

– Laji levisi nopeasti ja siitä tuli suosittu sotilaiden ja huippu-urheilijoiden parissa. Sen jälkeen se levisi ympäri Yhdysvaltoja erilaisiin kuntokeskuksiin ja sieltä pikku hiljaa myös Suomeen. Pasilassa TRX-tunnit alkoivat tammikuussa 2011.

Oma massa liikkeelle

Tunnille mennään normaaleissa jumppavaatteissa ja sisäliikuntakengissä. Tunnin aikana käydään läpi kaikkia lihasryhmiä TRX-vastuksia hyödyntyäen. TRX:n tehokkuus perustuu siihen, että sillä treenataan käyttäen omaa massaa. Lajin motto on: “Make your body your machine” – erillisiä säädättäviä painoja ei tarvita.

– Vastusta pystyy vaihtamaan säätämällä hihnojen pituutta. Vastukseen vaikuttavat myös vartalon kallistuskulma, jota on helppo muutella oman jaksamisen mukaan, Pirhonen ohjeistaa.

Ohjaaja kertoo, että TRX-treeni on saanut kropan tuntumaan ryhdikkäämmältä ja jämäkältä, ja asiakaskunta on koukuttunut tehokkaaseen vatsalihastreeniin, joka vetää heitä takaisin tunneille. Kuntosalilla ei saa samanlaista vatsalihasten rääkkiä.

– TRX on hyvää funktionaalista harjoittelua, ja liikkeissä useampi lihasryhmä tekee töitä samaan aikaan. Kaikissa liikkeissä on mukana keskivartalo, ja syvät vatsalihakset tekevät töitä.

Nainen, 29 vuotta: Kuin hämähäkkimiehen aamutreeni!

Seuraavassa hieman kokemuksia ja tuntemuksia TRX-treenin sujumisesta.

– En ollut tätä ennen kuullutkaan TRX-treenistä, joten oli kiva lähteä kokeilemaan uutta lajia. Normaalisti liikun 3-4 kertaa viikossa jumpan tai kuntosalin merkeissä. TRX oli mukavalla tavalla haastava harjoitus. Ohjaaja opasti hyvin alkuun. Ensin liikkeet hirvittivät, sillä ne tuntuivat lähinnä Hämähäkkimiehen aamutreeneiltä. Jumppatunneilla olen tottunut, että ohjaaja tekee liikkeet treenaajien mukana koko ajan, jotta hänestä voi katsoa mallia.

– Kun TRX-ohjaajamme lähti kiertelemään salissa katsoakseen, miten treenit kullakin sujuvat, tunsin heti olevani hukassa: apua, miten tämä liike nyt tehtiinkään? Salissa ei myöskään ollut peilejä, joista olisi voinut tarkastaa, tekeekö liikkeen läheskään oikein. Asiaa kuitenkin auttoi, kun liikesarjat toistettiin moneen kertaan. Olo tuntui kierros kierrokselta vähän varmemmalta.

– Liikkeitä sai tehdä oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Tunnista jäi kokonaisuudessaan positiivinen kuva. Melko pian selvisi, että tässä lajissa olisi plussaa, jos olisi jo valmiiksi melko vahvat vatsalihakset ja hyvä keskivartalon hallinta. Suosittelisin tuntia kaikille, jotka haluavat haastaa itsensä. Erityisen palkitsevaa treeni on varmasti hyvän yleiskunnon omaaville – monipuoliset liikkeet tuovat säännöllisesti treenaamalla epäilemättä lisää kestävyyttä, hyvän ryhdin ja timmit lihakset!

Nainen, 30 vuotta: Kipeänä olkapäistä pohkeisiin

– Sanat ultimate ja core saivat ähkimään jo ennen tuntia. Olen rapakunnossa, ja tunnin alussa kysyin ohjaalta, uskooko hän minun mahdollisesti kuolevan tunnin aikana. Ohjaaja rupesi nauramaan, mutta lupasi, että voin tehdä liikkeet oman kunnon ja tason mukaan. Sain treenistä yllättävän paljon irti ja tunsin kolotusta olkapäistä pohkeisiin seuraavina päivinä. Jäin henkiin, ja pohdin, pitäisikö uskaltaa vielä uudestaan tunnille? Suosittelen tätä kaikille, jotka etsivät uudenlaista ja haastavaa treeniä.

Nainen, 39 vuotta: Hikoilin ja sain lihakset kipeäksi

– Fiilikset toista kertaa tunnilla osallistuvana olivat odottavat – tiesin mitä oli tulossa. Arvasin että saan lihakset kipeäksi ja että hikoilen. Jotkut liikkeet olivat todella haastavia, muun muassa viimeisen kierroksen vatsalihasrääkki ja olkapäihin keskittyvä Y-liike olivat sellaisia, että en enää jaksanut kunnolla, vaan pinnasin jo hieman löysäilemällä.

– Tunnilla fiilis oli kiva, ohjaaja antoi hyvin ohjeita ja näytti havainnollisesti jokaisen liikkeen, josta tykkäsin. Hän myös neuvoi tunnin edetessä lyhyillä kommenteilla, kuinka vaikeuttaa tai helpottaa liikkeen tekemistä. Liikkeet olivat mukavan monipuolisia, sai koko kropalle tekemistä. Plussaa myös siitä, että musiikki oli mukavan letkeätä, mutta silti jokainen sai itse tehdä liikkeet omassa tahdissa: musa oli taustavoimana, ei pakotteena. Jätti-iso plussa siitä ettei ohjaaja sanonut kertaakaan "jaksaa jaksaa" tai muita rasittavia ohjattujen tuntien kliseitä.

Nainen, 24 vuotta: Reidet huusivat Hoosiannaa

– Paikalle saapuessa sain paniikkikohtauksen jo siitä, että haistoin hien ja testosteronin. Kaikki lapsuuden ryhmäliikuntatraumat nousivat pintaan. Kun tunti loppui, päässäni soi Irinan biisi kohdasta: "Mun kädet ei toimi enää niin kuin ennen.." Seuraavana päivänä kidutuksesta niskat ovat jumissa ja reidet huutavat Hoosiannaa, rappujen käveleminen niin ylös- kuin alaspäin tekee tuskaa. Ylihuomiseksi saatan tarvita pyörätuolin.

– TRX-tunti perustui pitkälti toistoon, ja itse huomasin turhautuvani siihen ja myös siihen, etten jaksanut enkä osannut.. En suosittele TRX-tuntia niille, joilla on seuraavana päivänä edustustilaisuus tai muu vastaava, joka vaatii korkkarit! TRX sopinee aerobiccaajille ja lihaskimpuille, jotka kaipaavat uusia tuulia peruspumppaukseen.

Lue myös:

Teksti: MTV3/Helmi, Laura Kokko

Kuvat: MTV3/Helmi, Leena Salo

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja