Helle saattelee hillakauden alkuun

Hillan eli lakan eli suomuuraimen poiminta käynnistyy viikonvaihteessa ja sato on parhaimmillaan viikon, puolentoista kuluttua. Sadosta ei sen sijaan odoteta niin suurta kuin viime vuonna, sillä hilla kärsi halloista varsinkin avosoilla. Puustoisilla soilla kasvava korpilakka kuitenkin tarjoaa poimijoille haastetta.

- Lapin lääniin tulee tänä vuonna heikko hillavuosi, veikkasi poimijoille tunnetuksi tullut hillanostaja Taisto Illikainen tänään Ranuan kirkonkylällä vietetyissä virallisissa hillakauden avajaisissa.

- Poimijahinta kauden alussa on 7,5 euroa kilolta, mutta hinta elää sen mukaan, kuinka paljon tavaraa tulee markkinoille. Lupaavalta sato ei kuitenkaan näytä, sillä avosoilla halla vikuutti hillan kukintaa.

Ulosmyyntihinta muotoutuu noin 9 -10 euroon kilolta, sillä myyjä joutuu oman myyntipalkkionsa lisäksi pulittamaan 17 prosentin arvonlisäveron. Viime vuonna hinta nousi paljon korkeammaksi, sillä satoa saatiin vähän. Illikainen sanoo päässeensä parhaimpina vuosina sisäänostoissa 60 - 70 hillatonniin.

Teollisuus jättää ostamatta, jos hinta kipuaa ylös

Rantsilassa sijaitseva Kylmänen Food Oy tavoittelee tänä vuonna noin 40 tonnin sisäänostoa lähinnä Lapin läänistä. Toimitusjohtaja Antti Kylmänen pelkää myös, että hillan hinta saattaa kohota sietämättömälle tasolle.

- Nyt näyttää tulevan huonompi sato kuin viime vuonna. Jos hinta nousee kovin korkealle, niin teollisuus lakkaa käyttämästä kotimaisia hillatuotteita, Kylmänen sanoo.

Kylmänen Food ostaa hillan pääosin Sodankylästä. Yritys myy hillasta pääosan edelleen teollisuudelle sekä ravintoloille ja vähittäiskauppoihin ja jalostaa jonkun verran omia hilloja.

- Venäläistä pakastehillaa on meillekin tarjottu vielä jokin aika sitten, mutta siihen emme ole ryhtyneet. Käytämme pelkästään kotimaista raaka-ainetta, joka pakastetaan välittömästi ja tuoreeltaan aina ostopaikalla. Hillaa on ostettu venäläisiltä poimijoilta, jotka oppivat hyvin nopeasti tuomaan hyvää marjaa.

Hilla kypsyy hyvää vauhtia Ranuan soilla

Ranua tunnetaan hyvänä hillapitäjänä, sillä kunnan pinta-alasta noin 70 prosenttia on suota. Hillamestari Jouko Hernetkoski kertoo, että kasvukausi on jäljessä normaalista noin viikon. Hillan kukinta alkoi kesäkuun alussa ja jatkui kesä-heinäkuun vaihteeseen.

- Nyt ovat ensimmäiset marjat kypsyneet, ja hillan laadusta tulee on vähintäänkin kohtalainen. Hillakuoriaisesta ei ole toistaiseksi esiintynyt merkkejä, Hernetkoski mainitsi.

(MTV3-Finfood)

Hillaan ja hillanpoimintaan pääset tutustumaan Ranuan kunnan internetsivuilta http://www.ranua.fi

Lue myös:

    Uusimmat