Helena Petäistön kolumni: Zelenskyi on uusi Churchill ja hänen hyökkäyksensä on pakko onnistua

Euroopan odottaessa pelonsekaisin tuntein Ukrainan suurhyökkäystä Venäjää vastaan, maan  presidentti Volodymyr Zelenskyi on tehnyt erittäin onnistuneen diplomaattisen "suurhyökkäyksen" monella rintamalla,  kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti Helena Petäistö. 

Vihdoinkin Zelenskyin sanoma siitä, ettei suurhyökkäys Venäjää vastaan voi onnistua ilman ilmavoimia, on mennyt perille. 

Sanotaan, että hallitakseen nykyisyyttä, täytyy tuntea historia. Kesäkuun 6. päivänä on taas edessä toisen maailmasodan ratkaisevan suurhyökkäyksen, Normandian maihinnousun, muistopäivä. Sen opetukset ovat taatusti olleet presidentti Volodymyr Zelenskyin mielessä hänen maratonviikollaan, kun hän on yrittänyt saada kokoon niin paljon aseistusta kuin mahdollista Ukrainan ratkaisevaa suurhyökkäystä varten – ja aivan erityisesti taisteluhävittäjiä.

Jokainen Normandian Omaha Beachin valkoisten hautaristien meren nähnyt on siinä seisoessaan järkyttävällä tavalla konkreettisesti tajunnut, mitä suurhyökkäys tarkoittaa. Tuhansia nuoria kaatuneita vain yhden vuorokauden aikana Euroopan vapauden puolesta pelkästään tällä Pohjois-Ranskan rannikon yhdellä kaistaleella.

Operaatio Overlord alkoi kesäkuun 6. päivän aamuna kello 6.30, kun liittoutuneiden maihinnousualukset rantautuivat Normandiaan monessa kohtaa. Operaatiota oli edeltänyt ovela harhautus. Natsi-Saksa oli kyllä tiennyt varautua amerikkalaisten, brittien ja kanadalaisten joukkojen suurhyökkäykseen jo pitkään betonoimallaan Normandian rannikolla, mutta sitä hermostutti koko ajan se, ettei sillä ollut varmaa tietoa siitä, mihin hyökkäys kohdistuisi. Liittoutuneet olivat rakentaneet kulissiasevarastoja ja järjestäneet ajoneuvojen ja eläkeläisistä koottujen valejoukkojen liikkeitä Britannian puolella Englannin kanaalin kapeinta kohtaa Ranskan Calais’ta vastapäätä. Harhautus onnistui, ja Hitler luuli, että maihinnousu tapahtuisi todennäköisimmin Calais’ssa.

D-Dayn eli maihinnousupäivän piti toteutua täyden kuun aikaan kesäkuun 5. päivänä. Sää oli kuitenkin niin surkea, että operaatio lykättiin. Kesäkuun 6. päivän aamuna sää oli vähän parempi, mutta yhä niin huono, että se tuuditti saksalaiset siihen uskoon, ettei maihinnousu olisi silloin mahdollinen. Suurhyökkäys oli siis viholliselle täysi yllätys sekä ajankohdan että paikan osalta.

Zelenskyi paineen alla

Nimenomaan liittoutuneiden ilmaylivoima oli yksi ratkaisevista tekijöistä operaatio Overlordin onnistumiselle. Liittoutuneilla oli myös mies- ja materiaaliylivoima, sillä pääosa Saksan kapasiteetista oli sidottu itärintamalle. Siitä huolimatta taistelu oli ankaraa, ja rintama alkoi liikkua vasta heinäkuun lopulla.

Voi vain aavistaa, kuinka hirvittävien paineiden alla Zelenskyi tällä hetkellä on. Hän tietää, että Ukrainan suurhyökkäyksen on pakko onnistua. Eurooppa ja Yhdysvallat tietävät myös, että nyt on se hetki, jolloin rauta on kuumaa ja sitä on taottava. Enää eivät "boys" saavu Atlantin yli taistelemaan eurooppalaisten rinnalla, vaan nyt ukrainalaiset taistelevat koko lännen puolesta. Siksi lännen vitkuttelu on ollut käsittämätöntä ja anteeksiantamatonta.

Zelenskyin eilinen twiitti "historiallisesta päätöksestä" oli kuukausia kestäneen sitkeän ja kovan ponnistelun tulos. Hänen kuluneen viikon diplomaattinen "suurhyökkäyksensä" on todistanut, että Ukrainan presidentti on kommunikoinnin suurin mestari sitten Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin, molemmat entisiä näyttelijöitä ennen presidentiksi nousuaan. Berliiniin, Pariisiin, Lontooseen ja Roomaan suuntautunut "hyökkäys" mursi yhden tabun: Eurooppa taipui hävittäjälentäjien koulutukseen, kun Ranskan ja Britannian johtajat sitoutuivat ukrainalaisten taistelulentäjien kouluttamiseen samalla, kun Euroopassa oli jo syntymässä koalitio toimittaa F16-hävittäjiä Ukrainalle.  

Lisäksi Britannia toimittaa huipputehokasta ilmatorjuntakalustoa sekä lennokkeja ja Ranska panssariajoneuvoja. Saksa puolestaan näyttää tosissaan heränneen: Liittokansleri Olaf Scholz, jota ukrainalaiset ovat tähän asti kutsuneet Leberwurstiksi, pehmoilevaksi maksamakkaraksi, julkisti valtavan 2,7 miljardin euron vahvistuksen Ukrainan varusteluun. Viime viikot ovat jo osoittaneet, että varustelu tuottaa tulosta, sillä Ukrainan ilmapuolustus toimii nyt niin hyvin, että se kykenee viimeinkin torjumaan Venäjän ohjukset ja lennokit, jopa vaikeasti torjuttavat ballistiset ohjukset.

Euroopan uusi Churchill

Zelenskyin odottaman "historiallisen päätöksen" teki Yhdysvaltain presidentti Joe Biden antamalla muille maille luvan toimittaa F16-hävittäjiä Ukrainalle. Ainakin Hollanti, Belgia ja Tanska ovat koalitiossa, joka toimittaa Ukrainan havittelemia hävittäjiä.

Tämän konkreettisen suuren saavutuksen lisäksi Zelenskyn kuluneen viikon diplomaattiset ja symboliset voitot ovat olleet merkittäviä. Euroopassa hänelle myönnettiin maanosan suurin ja arvostetuin palkinto, Kaarle Suuri -palkinto. Sen myöntämisperusteissa kiitettiin sitä, miten Zelensky on yhdistänyt koko Euroopan.

Sitten Zelensky yllätti Arabiliiton huippukokouksen, jonne Saudi-Arabia kutsui hänet Yhdysvaltain painostuksesta. Sieltä hän onnistui myös saamaan ensimmäistä kertaa rahallista apua Ukrainalle länsimaiden ulkopuolelta, Saudi-Arabiasta.    

Mutta Zelenskyn diplomaattisen "suurhyökkäyksen" suurin saavutus on osallistuminen G7-maiden huippukokoukseen Japanin Hiroshimassa tänään sunnuntaina. Japani tarttui Macronin ehdotukseen kutsua Zelensky paikalle, ja niin Ukrainan presidentti lensi Japaniin Ranskan presidentin koneessa. Jo huippukokouksen järjestäminen Hiroshimassa lähettää vahvan viestin Venäjän presidentti Vladimir Putinille, joka on uhkaillut ydinaseen käytöllä. Mutta varsinainen rätti Putinin kasvoille on se, että hänen menetettyä paikkansa G8-huippukokouksessa Krimin valtauksen seurauksena, paikalla onkin nyt hänen verivihollisensa, Zelensky.

Japani oli lisäksi kutsunut paikalle kolme suuren ulkopuolisen maan, Intian, Brasilian ja Indonesian, johtajat, joista yksikään ei ole asettunut tukemaan hyökkäyssodan kohdetta, Ukrainaa. Lännelle olisi tärkeää, että tällaiset suuret maat tulisivat selkeästi Ukrainan taakse.

Euroopan uuden Churchillin arvostus on nyt siis huipussaan. Kaikki ymmärtävät, että ilman Zelenskyiä Ukraina olisi jo menetetty ja eurooppalaiset arvot vaarassa. Pariisiin saapuessaan Zelenskyi twiittasi: "Siteet Euroopan kanssa vahvistuvat."

Näin varmasti on, mutta sen olisi pitänyt tapahtua paljon aiemmin. Suurhyökkäyksessä ratkaisee rauta, eivät tunnustuspalkinnot. Taistelulentäjien koulutus kestää kuukausia. Päättämättömyydellään ja vitkuttelullaan länsi on aiheuttanut sen, että Ukrainan suurhyökkäys Venäjän karkottamiseksi sen alueelta tuskin pääsee alkamaan ihan lähiaikoina.          

Lue myös:

    Uusimmat