Heinolan asuntomessut

Asuntomessujen anti: tilinpäätös Laukaasta 2003 ja ennakkotunnelmia Heinolasta 2004

Tämän vuoden asuntomessut pidettiin Laukaassa, Sarajärven rannalla. Messut toteutettiin tällä kertaa täydennysrakentamisena - messualueena toimi vanha pappilan miljöö. Asuntoja valmistui kaiken kaikkiaan 56 kpl, joista 8:lla omarantainen tontti. Yhtenä teemana olikin luontevasti suomalainen koti järvimaisemassa.

Kävijöille asuntomessut esittelevät rakennusalan ja sisustamisen viimeisimmät ratkaisut ja trendit, mutta myös messut järjestävällä kunnalla on omat tavoitteensa. Laukaan kunnanjohtaja Koliseva on hyvin tyytyväinen:

"Laukaassa ollaan erittäin tyytyväisiä kaikkeen tapahtuneeseen. Opittiin paljon uusia asioita, ja yhteistyötä. Ympäristörakentaminen toteutui erinomaisesti. Kunnan julkisuuskuva oli myönteinen ja niin ihmiset kuin yritykset ovat ottaneet paljon yhteyttä."

Asuntomessujen kävijämäärä on aina veikkausten ja suuren kiinnostuksen kohde. Laukaassa päästiin yli keskiarvon, 180 000 vierailijaan. Tosin tavoite oli hivenen enemmän.

Alueen omarantaiset tontit ovat kookkaita ja viettävät alaspäin. Siksi tehtiin kiviaineisia taloja, ja kun kullakin oli velvoite rantasaunan rakentamiseen, tuloksena syntyi maailman suurin kiviaineisten rantasaunojen alue. Suomalaisten suhtautuminen kivisiin rantasaunoihin oli luonnollisesti ristiriitaista.

Aivan ilmeisesti yleisöä kiinnosti oleskelutilojen väljyys ja valoisuus. Näytillä olikin lukuisia suuria, korkeita olohuoneita ja keittiöitä.

Kattomuodot ovat sekä perinteisiä harjakattoja että voimakkaita pulpettikattoja, sekä näiden yhdistelmiä. Julkisivut ovat pääasiassa kiviaineisia, joskin joukkoon mahtuu myös muutama puutalo. Tiiliverhoiltuja taloja puolestaan ei ole yhtään. Ikkunat ovat suuria ja tarjoavat hyvät näkymät järvelle. Ristikkotyyppisiä ikkunoita Laukaassa ei ole käytetty ollenkaan.

Ensi vuonna Heinolassa...

Heinola tunnetaan puistokaupunkina puhtaiden vesien rannalla. Kaupungin keskellä on suosittu uimaranta eikä korkeatasoisista harrastusmahdollisuuksista muutenkaan ole puutetta: moni Vierumäellä käynyt ei ehkä tiedä käyneensä Heinolassa!

Heinolassa on paljon vanhoja rakennuksia, joita on saneerattu kulttuurikäyttöön. Monet toimivat museoina, jotkut taas opetuskäytössä - esimerkkinä vaikkapa musiikkiopisto. Näiden vanhojen rakennusten myötä kulttuuritarjonta on lisääntynyt kaupungissa runsaasti. Vilkas torielämä antaa tietysti oman leimansa ja tuhannet kesäasukkaat lisäävät kaupunkikuvaan oman ilmeensä.

Näiden asuntomessujen teemana tulee olemaan asumisen elinkaari. Suunnittelu käynnistettiin jo viisi vuotta sitten suunnittelukilpailulla, jonka voitti Kahrin toimisto teemalla "Rantakylä kaupungissa."

Luonnonkauniissa Tähtiniemessä, Ruotsalaisen järven rannalla sijaitsevalle messualueelle nousee 25 omakotitaloa. Näistä kahdeksalla on oma ranta. Erikoisuutena on se, että rantarakennukset tulevat sijaitsemaan osittain veden päällä. Eikä se siihen lopu - veteen rakennetaan myös keinotekoinen niemi ja sen päälle viisi paritaloa.

Alueen etureunaan tehdään elämänkaariasunto: rakennukseen tulee päiväkoti, asukastupa ja tilat vanhusten käyttöön.

Päärakennusmateriaalina on puu sekä nykyaikaisten että perinnetalojen puolella. Laukaasta - ja myös Kotkasta - poiketen tänne tulee myös kaksi täystiilitaloa.

Suurin osa tonteista on myyty rakennuttajaperheille. Vain muutama tulee myyntiin messujen aikana ja niiden jälkeen. Kolmannes tulevista asukkaista muuttaa muualta, pääosin pääkaupunkiseudulta.

Case Herrala

Joka Kodin Asuntomarkkinat ryhtyy syksyn ja kevään mittaan seuraamaan yhden messukohteen rakentamista. Kyseessä on Herrala-talojen perinnetalo, joka sijaitsee koko alueen ehkä parhaalla paikalla. Tästä matalaenergiaratkaisuna toteutettavasta kodista - korkeatasoinen eristys, korkeatasoiset ovet ja ikkunat, uudenlainen lämmitys- ja ilmanvaihtotekniikka - saadaan paljon kokemuksia jo ennen messujen alkua: talo alkaa olla tätä kirjoitettaessa valmis! Näin laskennalliset lähtötiedot saadaan muokattua kokemusperäiseksi faktaksi, joka voidaan esitellä ensi kesän asuntomessuvieraille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja