Heinäkuussa puutarha kukoistaa

Keskikesällä puutarha on kauneimmillaan. Värien kirjo ja rehevät vihreät lehdet täyttävät kukkapenkit ja istutusruukut. Heinäkuussa kotipuutarhurilla riittää puuhaa niin paljon kuin aika antaa periksi. On kitkemistä, lannoittamista, kastelua sekä puiden ja pensaiden huolittelua ja leikkausta.

Puutarhan hyötykasvit tarvitsevat nyt tukirakenteita ja huolenpitoa ja nurmi säännöllistä leikkausta. Uusia perennojakin tekee ehkä mieli istuttaa. Loppukesän ja syksyn lähestyessä on hyvä huolehtia puutarhan perustöistä.

Loppukesä on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja. Syksyllä huolella hoidettu puutarha palkitsee puutarhurinsa seuraavana keväänä. Loppukesällä istutetaan seuraavan kevään kasvit maahan, leikataan puiden ja pensaiden oksia sekä huolehditaan pihan kalkituksista ja lannoituksista.

Uusia perennoja ja vanhojen hoitoa

Pensaita ja kukkia on hyvä tarkkailla pitkin kesää ja huomioida, onko jokin laji esimerkiksi päässyt niin villiintymään, että sitä olisi hyvä myöhemmin syksyllä hieman harventaa tai mahdollisesti siirtää toiseen paikkaan pihamaalla.

Jo kasvavia perennoja on paras aika siirtää puutarhassa paikasta toiseen joko keväällä tai syksyllä. Keväällä ja alkukesällä kukkivat siirretään kuitenkin loppukesällä ja alkusyksyllä, jolloin ne ehtivät vielä juurtua hyvin. Uusia astiataimiperennoja voi sen sijaan istuttaa koko kesän ajan.

Kesällä kastelu on erityisen tärkeää. Jotta maanpinta ei kuivuisi ja kosteus pysyisi paremmin, kannattaa uudet istutukset kattaa kastelun jälkeen esimerkiksi lehtikompostilla, ruohonleikkuun yhteydessä talteen kerätyllä ruohonsilpulla tai puutarhaliikkeissä myytävällä katteella. Suositeltava katteen paksuun on 3–6 senttiä. Ohuemman kerroksen läpi pääsevät rikkakasvit ja paksumpi taas nuorien taimien tukehtumista.

Aurinkoisella säällä vasta istutettuja kasveja on kasteltava päivittäin. Kastelemiseen kannattaa käyttää aina kun mahdollista sadevettä, se on vesijohtovettä pehmeämpänä (vähemmän kalkkipitoisena) kasveille sopivampaa. Sadevettä kannattaakin kerätä puutarhassa erityiseen astiaan.

Vältä lämpimällä säällä kastelua kylmällä vesijohtovedellä, sillä se saattaa aiheuttaa kasveille sokin. Kastelu kannattaa ajoittaa varhaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, jotta vesi ei haihtuisi heti pois. Oikein kastellut kasvit ovat syksyn tullen hyväkuntoisia ja kestävät näin paremmin talven rasitteet.

Lannoitusta, lannoitusta!

Kesän perennat sekä yksivuotiset kukat kaipaavat lannoitusta pitkin kesää. Hyvin lannoitettuna ne jaksavat kukkia koko suven kauniina ja elinvoimaisina.

Kukkien kasteluveteen kannattaa lisästä pitkin kesää joko Kemiran puutarhankesä -lannoitetta tai esimerkiksi Biolanin Luonnonravinneneste Kesäkukille -lannoitetta. Annostelussa tulee noudattaa tuotteissa olevia ohjeita. Lannoitteen määrä riippuu kasvilajista. Nyrkkisääntönä on, että korkeaksi kasvavat puutarhakukat tarvitsevat ravinteita matalia vähemmän.

Elokuussa on syytä tehdä viimeiset lannoitukset, sillä elokuun jälkeen ei perennoja saa enää lannoittaa, koska muuten niiden versot kypsyvät heikosti ja myöhäinen lannoitus myös altistaa kasveja paleltumiselle. Yksivuotisia kasveja sen sijaan lannoitetaan syyskuuhun saakka laimealla lannoiteliuoksella.

Nurmikkoa tulisi leikata pitkin kesää säännöllisesti ja mielellään kuivana iltaisin, kun haihtuminen on vähäisintä. Keskikesällä nurmikko on hyvä pitää noin 4–5 sentin korkuisena. Leikkauksesta syntyvän silpun voi jättää nurmikolle, mikäli se painautuu kasvustoon.

Ylipitkä nurmijäte on syytä kerätä joko puiden ja pensaiden juurille katteeksi tai pihakompostiin. Leikkuun jälkeen kesä-heinäkuussa nurmikolle olisi hyvä sirotella sopivaa lannoitetta, esimerkiksi Kemira GrowHow Nurmikon Kesä -lannoitetta. Se auttaa pihanurmikkoa kasvamaan hillitysti ja tasaisesti.

Valmistaudu syksyyn

Syysajalle on oma syyslannoitteensa. Jos kesälannoite jää levittämättä, sitä ei pidä missään nimessä käyttää enää syksyllä, koska sen koostumus on toinen kuin syyslannoitteen!

Elokuun loppupuolella myös marjapensaille ja pihan hedelmäpuiden juurille tulisi levittää erillinen syyslannoite. Näin kasvit ehtivät hyvin käyttää talvea varten vahvistavan lannoitteen hyödykseen.

Mikäli pihalta löytyy erillinen kasvihuone pienine viljelmineen, tulisi niitäkin muistaa lannoittaa säännöllisesti. Lannoituksen ja kastelun lisäksi runsaan kasvukauden elinehto on hyvä tuulettaminen. Loppukesällä ilmava, hyvin tuulettuva kasvusto auttaa kasvia.

Puutarhasakset esille!

Kuivia oksia voi leikata pois koska vain, mutta vaurioituneet, hankaavat sekä sairaat oksat on syytä poistaa kullekin kasvilajille sopivaan aikaan. Esimerkiksi norjanangervot kukkivat edelliskesän versoilla, joten sopiva aika leikata norjanangervopensasaita on alkukesän kukinnan jälkeen esimerkiksi heinäkuussa.

Keskikesällä leikatut puutkin ehtivät hankkia suojakerroksen leikkauskohtien päälle ennen syyssateiden ja hallaöiden tuloa. Puiden oksia ei ole syytä leikata keväällä, koska silloin puut ovat juuri kasvattaneet uudet silmut oksiinsa. Ennen puiden leikkauksen aloittamista on hyvä tarkastaa puun kunto. Hyvin huonokuntoista puuta ei ole syytä leikata, sillä se ei todennäköisesti kestä leikkausta.

Oikeanlaisilla leikkuuvälineillä on merkityksensä. Hentojen puunversojen leikkaus onnistuu pienemmillä Fiskarsin oksasaksilla. Tukevammat versot kaipaavat huomattavasti järeämpiä työkaluja, kuten Fiskarsin voimasaksia tai puutarhasahaa. Mikäli leikattavat oksat ovat hyvin syvällä tai korkealla kannattaa työkaluksi valita pidempivartiset oksasakset.

Eri perennat leikataan eri tavoin. Joillakin perennoilla kukinta-ajan jälkeinen leikkaaminen maan tasalle saa aikaan uusia versoja ja toisen kukinnan (esimerkiksi ritarinkannukset), toiset taas voidaan kukinnan jälkeen niittää surutta kokonaan matalaksi, koska ne kasvavat nopeasti uudelleen (esimerkiksi kurjenpolvi).

Kuihtuneiden kukintojen poistaminen estää siementen muodostumisen ja näin kasvi käyttää voimansa kasvuun ja kukkii seuraavana vuonan runsaammin. Useimpien yksivuotisten kukintaa saa pidennettyä noukkimalla kuihtuneet kukinnot pois.

Pihapuutarhassa riittää runsaasti tekemistä pitkälle syksyyn. Hyvin hoidetun puutarhan sadosta voi sitten nauttia talvipakkasilla!

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Biolan, Fiskars, Sxc ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat