Mainos

Hehkulamput halutaan kieltää lailla

Eduskunnassa on tehty lakialoite, joka kieltäisi hehkulamppujen käytön. Australiassa hehkulamppujen myyntikielto on jo astunut voimaan.

Kodin valaiseminen energiaa syövillä hehkulampuilla alkaa joutua kyseenalaistetuksi Suomessakin.

Eduskunnassa on virinnyt halua lopettaa hehkulamppujen käyttö lakiteitse. Tänään istunnossa lyötiin pöytään lakialoite, joka kieltäisi hehkulamppujen myynnin vuoden 2011 alussa.

Aloitteen takana on RKP:n ryhmäpuheenjohtaja Christina Gestrin. Aloitteen on hänen lisäkseen allekirjoittanut toistakymmentä RKP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajaa.

Gestrinin aloitteen mukaan sähköä säästyisi vuodessa yhden terawattitunnin eli miljoonan kilowattitunnin verran. Vuonna 2006 maan koko energiankulutus oli 90 terawattituntia, ja kulutus on kasvanut pari prosenttia vuodessa. Hehkulampuista luopumalla saataisiin näin hillittyä energiankulutuksen kasvua.

Australia kielsi jo

Hehkulamput voidaan korvata esimerkiksi energiansäästölampuilla, joissa hehkulanka on korvattu valaisevalla kaasulla tai uudempaa tekniikkaa edustavilla Led-valoilla.

Australiassa hehkulamppujen myynti on jo kielletty kolmen vuoden siirtymäkauden jälkeen. Käyttökieltoa on harkittu muun muassa Kaliforniassa, Kanadan Ontariossa ja Saksassa.

Suomessa asiasta ei ole vielä puhuttu kovin vakavasti, ja kansanedustajien tekemät lakialoitteet elävät aniharvoin laeiksi asti. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on kuitenkin kertonut Gestrinille, että asia on tulossa melko pian käsiteltäväksi EU-tasolla.

Vihreiden Erkki Pulliainen ja vasemmistoliiton Pentti Tiusanen toivoivat, että asia etenisi Gestrinin aloitteen pohjalta kotimaisinkin voimin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.