He työskentelevät, kun me juhlimme

Jouluaattoiltana saattaa tuntua siltä, että koko maailma on rauhoittunut joulunviettoon. On kuitenkin joukko ammattilaisia, jotka puurtavat työnsä parissa myös silloin, kun suurin osa meistä juhlii. Kysyimme muutamalta työn sankarilta, millaista on olla jouluna töissä.

Poliisi: Ratista kärähtää pukkeja

Vanhempi konstaapeli Hannele Kivikoski on työskennellyt poliisina 1980-luvulta lähtien, joten tämän vuoden jouluaatto ei ollut ensimmäinen, joka kului työn merkeissä.

− Olen tottunut tekemään vuorotyötä, joten tuntuu ihan luonnolliselta olla jouluna töissä, aattoyön työvuorossa ollut konstaapeli kertoo.

Perheenjäsenetkin ymmärtävät työn vaatimukset, eikä kukaan kiukuttele, vaikka äiti joutuu lähtemään aattoiltana töihin.

− Onhan minulla koko päivä aikaa olla lasten kanssa, Kivikoski huomauttaa.

Jouluna kentällä työskentelevän poliisin pitävät kiireisenä samat asiat kuin arkenakin. Poliisi joutuu puuttumaan muun muassa perheriitoihin ja liikaa terästettyä glögiä nauttineiden juhlijoiden autoiluaikeisiin.

− Kyllähän niitä joulupukkejakin välillä narahtaa ratista. Heille sanoisin kyllä, että jos ei pysty hoitamaan työtään selvin päin, pitäisi harkita alanvaihtoa.

Lääkäri: Töissä tarjolla herkkuja

Sisätautien erikoislääkäri Juhani Kahri on myös ehtinyt uransa aikana työskennellä läpi useamman joulun.

− Päivystysvuoroni alkaa aattoaamuna yhdeksältä ja loppuu seuraavana aamuna samaan aikaan, Kahri kertoo.

Jouluna potilaita hoidetaan luonnollisesti ihan samalla tavalla kuin muulloinkin, mutta tunnelma on silti erilainen.

− Meillä on aina jouluna töissä nyyttärit, joten tarjolla on koko ajan jotain herkkuja, joten sikäli en ainakaan jää mistään paitsi, vaikken vietäkään joulua kotona.

Palomies: Toiveissa hiljainen työvuoro

− Palomies toivoo jouluna, kuten kaikkina muinakin päivinä, että työvuorosta tulisi hiljainen, sanoo Haagan pelastusasemalla työskentelevä Timo Ustinov.

Myös hänen työvuoronsa kestää jouluaattoaamusta seuraavaan aamuun. Kun Ustinov lähtee töihin, kotiin jäävät vaimo ja kaksi lasta.

− Vanhempi tyttäreni on yhdeksänvuotias, ja hänelle kyllä tuli vähän paha mieli, kun hänelle selvisi, että isi on jouluna töissä.

Ustinovin omaa koti-ikävää lievittää työpaikalle katettu joulupöytä.

− Vietämme joulua työkavereiden kanssa, työnantajan kustantamien jouluruokien ääressä, hän kertoo.

Koskaan ei kuitenkaan tiedä, milloin ruokarauhaa häiritään. Joulunaikaan palomiehiä pitävät kiireisinä muun muassa kynttilöistä alkunsa saaneet tulipalot.

− Kynttilöitä ei koskaan saa jättää yksin! Ustinov muistuttaa

Lue myös:

    Uusimmat