MTV:n kysely: SDP ja Vihreät mieluisimmat puolueet seuraavaan hallitukseen – punavihreä on selvästi suosituin hallituspohja

SDP ja Vihreät ovat suomalaisten mielestä selvästi mieluisimmat puolueet seuraavaan hallitukseen, ilmenee MTV Uutisten teettämästä tutkimuksesta. Suosituimpana hallituspohjana puolestaan pidetään SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden yhteistyöhön perustuvaa niin sanottua punavihreää hallitusta.

Noin puolet suomalaisista haluaisi nähdä sekä SDP:n että Vihreät vaalien jälkeen muodostettavassa uudessa hallituksessa. SDP on näistä vielä hieman suositumpi vaihtoehto.

Viidesosa vastaajista (19 prosenttia) näkisi sosiaalidemokraatit hallituksessa erittäin ja joka kolmas (33 prosenttia) melko mielellään. Vihreiden hallituspaikasta olisi erittäin mielissään 19 prosenttia vastaajista, 29 prosentille se olisi melko mieluista.

Ruotsalainen kansanpuolue nousee kyselyssä niukasti kolmanneksi suosituimmaksi vaihtoehdoksi tulevaan hallitukseen. 39 prosenttia näkisi sen hallituksessa vähintään melko mielellään. Runsas kolmannes (36 prosenttia) ajattelee samoin Vasemmistoliitosta.

Perussuomalaiset ja Siniset vähiten suosittuja hallitukseen

Kaikista vähiten hallitukseen halutaan kyselyssä Perussuomalaisia ja Sinistä tulevaisuutta. Reilusti yli 60 prosenttia vastaajista ei näkisi näitä puolueita mielellään maamme seuraavassa hallituksessa.

Perussuomalaisten hallitustyöskentelyyn suhtautuu erittäin kielteisesti 45 prosenttia, melko kielteistä se olisi joka viidennen (19 prosentia) mielestä. Sinisten hallituspaikkaan erittäin kielteisesti suhtautuvia on 41 prosenttia, joka neljännelle (26 prosenttia) se olisi melko epämieluisaa.

Muut puolueet jäävät ääripäiden väliin, ja esimerkiksi Keskusta ja Kokoomus ovat tässä suhteessa hyvin tasaväkisiä.

Keskusta (34 prosenttia) ja kokoomus (34 prosenttia) ovat mieluisia hallituspuolueita joka kolmannelle, melkein yhtä moni (31 prosenttia) soisi Kristillisdemokraattien pääsevän mukaan hallitustyöskentelyyn.

Demarikannattajat haluaisivat kumppaneiksi Vasemmistoliiton ja Vihreät

Jos katsotaan gallup-suosikki SDP:n kannattajien näkemyksiä mieluisista hallituskumppaneista, kärkisijoille nousevat selvällä kaulalla verrattuna muihin Vasemmistoliitto ja Vihreät.

Käytännössä kolme neljästä SDP:n kannattajasta näkisi mielellään kumman tahansa näistä puolueista hallituksessa.

RKP:n mukanaolo jakaa sosialidemokraattien käsityksiä, mutta on silti heille kolmanneksi mieluisin. Perussuomalaisten ja Sinisten tulon hallitukseen demarikannattajat torjuvat jyrkästi, Keskusta ja Kokoomuskaan eivät herätä kovin suuria yhteistyöhaluja.

Jos puolestaan Kokoomuksen tai Keskustan kannattajat saisivat päättää, sosialidemokraatit pysyisivät hallituksen ulkopuolella. Sekä kokoomuslaisille että keskustalaisille mieluinen koalitio syntyisi siten, että heidän lisäkseen mukaan otettaisiin RKP ja Kristillisdemokraatit.

Valtaosa kaikkien puolueiden kannattajista pitäisi hyvänä, että oma puolue olisi mukana hallituksessa. Tämä koskee myös Perussuomalaisia, joista 99 prosenttia toivoisi näkevänsä puolueen vaalien jälkeen muodostettavassa uudessa hallituksessa.

Punavihreä hallituspohja selvästi suosituin

Kyselyssä SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden yhteistyöhön perustuva niin sanottu punavihreä hallitus saa suurimman suosion. Tällainen pohja pystyisi vastaamaan Suomea kohtaaviin haasteisiin parhaiten 26 prosentin mielestä.

12 prosenttia ajattelee samaa niin sanotusta kansanrintamahallituksesta, eli sellaisesta koalitiosta, jossa SDP:n ja Vasemmistoliiton kanssa yhteistyötä tekee Vihreiden sijasta Keskusta.

Muuten eri vaihtoehtojen kannatus on melko lähellä toisiaan: vähiten kannatusta saavat SDP:n ja Keskustan yhteistyöhön perustuva punamulta, Kokoomuksen, Keskustan ja Vihreiden yhteistyöhön perustuva sinivihreä sekä Kokoomuksen ja Keskustan yhteistyöhön perustuva porvarihallitus.

Noin joka neljäs vastaaja ei kuitenkaan osaa nimetä suosikkihallituspohjaansa.

Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa 22.–27.3.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 156, tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy Mediahub Helsinki Oy:n toimeksiannosta.

Lue myös:

    Uusimmat