Mainos

Hätistely ja huutaminen ei toimi - lehmiä pitää ymmärtää

Lammilla Silpolan tilalla saatiin tänään uudenlaista oppia lehmien käsittelyyn. Amerikasta saapunut guru neuvoi, ettei huutaminen ja hätistely tehoa. Sen sijaan lehmiä pitää ymmärtää

Silpolan tilan vasikat ihmettelevät kuhinaa aitauksensa ympärillä. Ne eivät tiedä, että kohta niillä on tärkeä tehtävä. Amerikasta asti on saapunut lehmien käyttäytymisen asiantuntija neuvomaan, miten lehmiä siirrellään helposti paikasta toiseen. Kurssilaiset joutuvat heti tositoimiin.

– Rouvat, siirtäkää nyt vasikat siihen kulmaan, jossa itse seisotte tällä hetkellä. Muistakaa, kumpi teistä on pomo ja liikkukaa samaan suuntaan, komentaa eläinlääketieteen Tohtori Don Höglund.

"Jokainen oppii ohjaamaan eläimiä"

Kouluttaja Höglund korostaa, että eläinten käsittely ei ole mitään salatiedettä.

– Ei tässä ole mitään cowboy-temppuja. Eläinten käsittelyssä ei ole mitään taikatemppuja. Ei ole lehmäkuiskaamista eikä hevoskuiskaamista. Pitää ymmärtää, miten ne oppivat ja ohjata ihmisen läsnäololla eläimen toimintaa, selittää Höglund.

Hitaat liikkeet haluttuun suuntaan näyttävät toimivan. Vasikat siirtyvät kiltisti toivottuun paikkaan ilman huutoa tai hätistelyä.

– Ymmärtämällä miten eläimet oppivat, voimme kaikki oppia liikuttamaan eläimiä lempeästi. Jotkut oppivat hitaammin, jotkut nopeammin, mutta jokaisesta voi tulla hyvä eläinten käsittelijä, kannustaa Höglund.

Hitaat liikkeet ja rauhallisuus toimivat

Höglund listaa yleisimmät virheet eläinten käsittelyssä:

– Ensimmäinen virhe on se, että liikkuu liian nopeasti. Toinen virhe on liika äänekkyys. Rauhallisilla ihmisillä on rauhalliset lehmät.

Silpolan tilan isännälle tärkein saatu oppi oli tämä:

– Kun eläin tekee, mitä halutaan, sen jälkeen otetaankin askel taakse eikä kuten aiemmin, rynnättiin nopeasti perään, kertaa maanviljelijä Juhani Lemola.

Lemola ei ole ihan varma, saako hän lehmät jatkossa kulkemaan sinne, minne haluaa.

– Suurin osa varmaan menee, mutta kyllä aina poikkeuksiakin on.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.