"Hätäkeskusta ei kiinnostanut" – miten toimia, jos joutuu raivopäisen kuljettajan hampaisiin?

Miten toimia, jos havaitsee liikenteessä epäilyttävän autoilijan tai joutuu liikenneraivon kohteeksi esimerkiksi uhkaavan ajotavan muodossa?

Kysyimme asiaa Autoliiton koulutuspäälliköltä Teppo Vesalaiselta.

– Olen valitettavasti törmännyt ongelmaan, ettei hätäkeskusta kiinnosta. Soitin taannoin nelostieltä hätäkeskukseen, kun ajaessani suurimmalla sallitulla moottoritienopeudella, minut ohitti hurjalla vauhdilla kevytperävaunua vetävä auto. Perävaunu heittelehti ja sen huonosti sidottu kuorma liukui vaunussa. Yhdistelmän meno näytti todella vaaralliselta ja nopeutta oli yhdistelmälle sallitun 80 kilometrin tuntinopeuden sijaan arviolta ainakin 150 kilometriä tunnissa.

Selitin tilanteen vaarallisuuden hätäkeskuspäivystäjälle, johon hän totesi ainoastaan, että ”poliisin tehtävä on valvoa liikennettä”, jonka jälkeen hän sulki puhelimen.

Vesalainen kertoo, että hätäkeskuspäivystäjän suhtautuminen on nostanut hänen kynnystään ilmoittaa vastaavista tapauksista.

– Ilmoituksista olisi oikeasti iso apu esimerkiksi mahdollisten rattijuoppojen kiinniottamisessa – erityisesti nyt, kun poliisin tien päällä tapahtuva liikenteen valvonta on kokemusperäisesti arvioiden vähentynyt liikkuvan poliisin lakkauttamisen myötä, Vesalainen sanoo.

Tieraivon kohteeksi joutuessaan ei saa missään tapauksessa provosoitua tai provosoida raivoajaa lisää.

– Mikäli tiedostat tehneesi virheen, voit pyytää sitä anteeksi esimerkiksi kättä nostamalla. Muuten kiusaajasta ei kannata välittää, Vesalainen huomauttaa.

– Jos näyttää siltä, että kiusaaja jatkaa toimintaansa muiden tienkäyttäjien turvallisuuden kustannuksella, on hänestä syytä ilmoittaa hätäkeskuksen kautta poliisille, Vesalainen suosittelee kokemuksestaan huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat