Mainos

Harvinaisessa Lasarus-ilmiössä elintoiminnot palaavat elvytyksen lopettamisen jälkeen – suomalaislääkäreiltä uraauurtava tutkimus

Suomalaistutkimuksen löydösten perusteella halutaan päivittää elvytyssuosituksia huomioimaan mahdollinen Lasarus-ilmiö. 

Kyseessä on erittäin harvinainen ilmiö, jossa tapahtuu viivästynyttä ja yllättävää elintoimintaa sen jälkeen kun henkilön elvytys on lakkautettu tuloksettomana.

HYKS Akuutin ylilääkäri Markku Kuisman johtama ensihoidon tutkimusryhmä seurasi kuuden vuoden ajan elvytyspotilaiden elintoimintoja sen jälkeen kuin tuloksettomat elvytystoimenpiteet olivat lakkautettu. Potilaita seurattiin vuosina 2011-2016.

Kuuden vuoden aikana viisi tapausta

Tapauksia oli yhteensä 840 ja näistä viidellä henkilöllä elintoiminnot yllättäen palautuivat 10 minuutin seurantajakson aikana.

– 61-vuotias naispotilas oli vielä elossa, kun ensihoito saapui paikalle. Häntä elvytettiin 18 minuuttia, mutta nainen meni kuitenkin elottomaksi ja elvytys lopetettiin tuloksettomana. Kahdeksan minuutin jälkeen tietyt elintoiminnot palautuivat. Nainen alkoi hengittää ja liikehtiä, Kuisma kuvailee.

Elintoiminnot kestivät kyseisellä naisella noin kolmen minuutin ajan, jonka jälkeen ne hiipuivat pois.

– 63-vuotias mies oli saanut häkämyrkytyksen. 12 minuutin elvytyksen jälkeen toimenpiteet lakkautettiin tuloksettomana. Kolmen minuutin päästä elintoiminnot alkoivat kuitenkin palautua. Mies vietiin sairaalaan, jossa hengitys ja verenkierto palautui 26 tunnin ajaksi, Kuisma kertoo.

Yhdelläkään potilaalla ei palautunut korkeampi aivotoiminta ja kaikki menehtyivät lopulta.

Onko Lasarus-ilmiö "kuolleista nousseiden" tarinoiden taustalla?

Kuisman mukaan maailmalta löytyy raportteja, joissa henkilöt olisivat palautuneet kokonaan Lasarus-ilmiön myötä. Hän kuitenkin epäilee, että tilanteet joissa henkilöt ovat "heränneet kuolleista" ovat todellisuudessa olleet tilanteita, joissa pientä verenkiertoa ei ole jostain syystä pystytty tuntemaan.

– Henkilöllä on saattanut olla niin matala verenpaine ettei ole pystytty mittaamaan sitä siinä tilanteessa. Tällöin ei ole kysymys Lasarus-ilmiöstä, Kuisma toteaa.

Kuisma pitää täydellistä virkoamista Lasarus-ilmiön seurauksena lähes mahdottomana.

– Periaatteessa se olisi mahdollista, mutta tällainen tilanne olisi ääriharvinaista. Aivoihin tulee hapenpuutteen takia peruuttamaton aivovaurio, Kuisma kertoo.

Traumaattista omaisille ja hoitohenkilökunnalle

Tutkimusryhmä tulee esittämään, että asetusta kuoleman toteamisesta päivitettäisiin huomioimaan Lasarus-ilmiön mahdollisuus. Tutkimuksen mukaan asetuksiin tulisi lisätä 10 minuutin seuranta-aikavelvoite ennen kuoleman toteamista.

Kuisma toteaa, että yksi syy asetuksen lisäämiseksi on omaisten ja hoitohenkilökunnan kokema traumaattinen tilanne Lasarus-ilmiön sattuessa.

– Kun menettää läheisen ja Lasarus-ilmiö tapahtuu, voi tilanne järkyttää ja aiheuttaa elinikäisen trauman omaisille ja hoitohenkilökunnalle. Saatetaan luulla, että on tapahtunut joku virhe ja tästä alkaa juridinen oikeudenkäynti, Kuisma kertoo.

Maailmanlaajuisesti merkittävä tutkimus 

Suomalaislääkäreiden tekemä tutkimus on merkittävä myös kansainvälisesti. Tutkimuksesta saadulla tiedolla tulee todennäköisesti olemaan vaikutuksia myös maailmanlaajuisiin elvytyssuosituksiin.

– Tämä on ensimmäinen seurantatutkimus koko maailmassa. Ei ole tietoa, että vastaavanlaisia olisi tulossa edes lähiaikoina, Kuisma kertoo. 

Kuisman mukaan Suomessa on tapahtunut aikaisemmin useita Lasarus-ilmiöitä, joissa hän on ollut asiantuntijan roolissa. 

– On ollut todella mielenkiintoista tutkia tätä ilmiötä, joka todennäköisesti tulee vaikuttamaan kansainvälisiin elvytyssuosituksiin, Kuisma kertoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.